Dostupni linkovi

Galenika: Imamo tehnologiju za proizvodnju hidroksihlorokina


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

"Galenika ima tehnologiju koja može da obezbedi proizvodnju hidroksihlorokina", navodi se u pisanom odgovoru generalnog direktora beogradske fabrike lekova Rikarda Vian Markesa (Ricardo Vian Marques) na pitanja Radio Slobodna Evropa (RSE) kada bi u toj fabrici mogla da počne proizvodnja leka koji se koristi u terapiji protiv bolesti kovid 19 koju izaziva korona virus.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2. aprila izjavio da je razgovarao sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom i da ga je zamolio da kompanija "Sanofi" Srbiji dostavi 50 kilograma sirovine za hidroksihlorokin, kako bi se lek pravio u Galenici.

"Rekao mi je da ćemo odgovor dobiti za 48 sati i da imamo punu podršku Francuske", rekao je Vučić.

Na pitanja RSE ima li Galenika informaciju da li će i kada sirovina biti isporučena, u kojoj količini i koja je tržišna vrednost sirovine, te koja količina leka bi se mogla proizvesti i kada se može naći na tržištu, iz beogradske fabrike lekova su kratko odgovorili da "sa pažnjom prate napore kao i dalje instrukcije Vlade Republike Srbije i nadležnih zdravstvenih institucija oko realizacije proizvodnje hidroksihlorokina".

Hidroksihlorokin i hlorokin su lekovi koji se koriste u lečenju malarije.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je 27. marta objavila da "aktivno prati aktuelna klinička ispitivanja koja se sprovode kao odgovor na COVID-19, uključujući studije koje se bave upotrebom hlorokina i njegovog derivata, hidroksiklorokina, za lečenje i / ili prevenciju". SZO je u tom saopštenju navela i da "trenutno nema dovoljno podataka za procenu efikasnosti bilo kog od ovih lekova u lečenju pacijenata sa COVID-19 ili u sprečavanju da se zaraze koronavirusom".

XS
SM
MD
LG