Dostupni linkovi

Dezinfekcija beogradskih pijaca, od srede otvaranje


Uoči otvaranja beogradskih pijaca
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Uoči otvaranja beogradskih pijaca

Javno-komunalno preduzeće “Gradske pijace” je 21. aprila saopštilo da će od sutra početi sa radom sve beogradske pijace koje su napolju, a od 28. aprila sa radom bi trebalo da počnu i one koje su u halama.

U saopštenju se objašnjava da je to preduzeće preduzelo sve mere zaštite u cilju sprečavanja daljeg širenja korona virusa.

Kapije Bajlonijeve pijace, jedne od najstarijih u glavnom gradu, još danas su bile zaključane, a građani su namirnice kupovali od uličnih prodavaca oko pijace, javili su reporteri Radija Slobodna Evropa (RSE) sa lica mesta.

Nadležne gradske službe su tokom dana vršile dezinfekciju površina i pripremale pijacu za otvaranje.

Pojedini prodavci unutar pijace danas su počeli da pripremaju tezge, lepeći oko njih providni celofan.

Prizor sa beogradske pijace "Bajloni"
Prizor sa beogradske pijace "Bajloni"

Rajko Manojlović koji već deceniju prodaje začinsko bilje na ovoj pijaci, kaže za RSE da je u utorak ujutro došao na svoje radno mesto i da je od uprave dobio objašnjenje da će u sredu moći da počne ponovo da radi.

„Vidim da se tu dezinfikuje, da se radi nešto. Uglavnom nam je jutros rečeno da ne možemo da uđemo unutra, tek kad budu završili sa dezinfekcijom. Zato sam ostao van pijace. Upravnik mi je rekao da ćemo sutra ujutro od šest sati moći ponovo da radimo“, kaže Manojlović.

Na pitanje da li se prethodno zatvaranje pijaca odrazilo na njegov posao, prodavac Rajko Manojlović odgovara potvrdno.

„Normalno da smo u problemu, kao i svi drugi. Pogotovo što je stiglo sve ovo začinsko bilje koje prodajem. Tako da je to problem, ali šta da radimo. Svima je tako“, kaže Manojlović.

Pijace u Beogradu su zatvorene 31. marta, dve sedmice nakon uvođenja vanrednog stanja zbog epidemije virusa korona.

U saopštenju JKP “Gradske pijace” objašnjava se i da su sve mlečne hale, pijačni platoi i oprema, očišćeni sredstvima za dezinfekciju.

“Napravljena su propisana rastojanja između zakupaca i postavljene su zaštitne folije kako bi bilo ograničeno biranje proizvoda sa beogradskih pijaca. Svi zakupci na pijacama su u obavezi da nose lična zaštitna sredstva za lice i ruke", navodi se u saopštenju.

Ističe se da će na pijacama biti obeleženi posebni ulazi i izlazi, a zaposleni iz JКP "Gradske pijace" kontrolisaće kretanje ljudi.

Odlukom Vlade Srbije od 20. aprila zelene pijace na otvorenom i zatvorenom prostoru od danas su ponovo otvorene, uz obaveznu primenu svih mera zaštite, ali istim aktom nije precizirano da će se 21. aprila vršiti dezinfekcija.

Pojedini Beograđani uputili su se u utorak na pijace, u nameri da kupe sveže voće i povrće.

„Ja sam ovde iz komšiluka. Dobio sam informaciju da će pijace raditi danas, ali naišao sam na zatvorenu kapiju“, rekao je za RSE Marko Marković, koji se uputio ka Bajlonijevoj pijaci.

Kako je najavljeno u JKP „Gradske pijace“, radno vreme pijaca će biti od 7 do 15 sati, svakim danom, osim ponedeljka i onih dana kada je na snazi celodnevni policijski čas.

Od utorka, 21. aprila, dozvoljen je rad i poslodavcima iz oblasti pružanja usluga, poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača, kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo – knjižarama, trgovcima motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom.

Prema poslednjim podacima, u Srbiji je 21. aprila potvrđeno 260 novih slučajeva zaraženih korona virusom, a u poslednja 24 časa je preminulo pet pacijenata.

Ukupan broj zaraženih u Srbiji je 6.890, dok je 130 ljudi preminulo od posledica virusa.

XS
SM
MD
LG