Dostupni linkovi

Biznis i korona: Pijačna kupovina na kućnoj adresi


Beograd, mart 2020.
Beograd, mart 2020.

Ograničenje kretanja i vanredne mere koje je Srbija uvela zbog virusa korona, prinudili su pojedine privrednike, uglavnom iz oblasti trgovine, da prilagode svoj način poslovanja.

Snežanu Škodrić, čija se porodica generacijama unazad bavi pijačarskom delatnošću, mušterije su do sada viđale za njenom tezgom na jednoj beogradskoj pijaci. Od ovog vikenda, kupci neće ići kod nje po namirnice, već će im ih ona donositi.

"Preorijentisali smo se na dostavu. Sve naše kupce smo obavestili o tome, podelili smo naš kontakt telefon, sastavili smo našu ponudu. Cene se nisu menjale i ne naplaćujemo dostavu", objašnjava Škodrić. "Potrebno je da se naš potrošač javi do četvrtka sa spiskom namirnica koje poručuje. Mi ćemo to spakovati u petak, a dostava se radi subotom. Potrošač će dobiti sve spakovano u gajbici sa spiskom i cenama. Tako ćemo raditi dok se situacija malo ne smiri", kaže Škodrić.

Ona dodaje da će prilikom dostave radnici koristiti maske i rukavice kako bi opasnost od eventualnog širenja zaraze bila na najnižem nivou.

U cilju sprečavanja širenja korona virusa, kojim je u svetu zaraženo više od 220.000 ljudi, u Srbiji je 15. marta stupilo na snagu vanredno stanje, a tri dana kasnije uveden je 24-časovni policijski čas za osobe starije od 65 godina, dok za sve ostale građane, osim onih sa posebnim dozvolama, zabrana kretanja važi od 20 do 5 sati ujutru.

Beograd u vreme policijskog časa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

S obzirom na to da se virus izuzetno brzo širi, nadležni konstantno apeluju na često pranje ruku, smanjenje fizičkih kontakata na minimum, kao i izbegavanje ljubljenja, grljenja i rukovanja.

Beskontaktna dostava i mere prevencije

U novim okolnostima, mere predostrožnosti i beskontaknu dostavu hrane uvele su pojedine firme koji vrše dostavu hrane, poput kompanija "Wolt" i Donesi.

Menadžerka marketinga "Woltu" Marina Mandić kaže kako se porudžbe ostavljaju ispred ulaznih vrata i tek kada aplikacija obavesti onoga ko je naručio da je porudžbina isporučena, treba da otvori vrata i preuzme porudžbinu. Partneri i kuriri su obavešteni o preporukama Svetske zdravstvene organizacije i nadležnih vlasti, što se odnosi na održavanje higijene ruku i smanjivanje ljudskog kontakta kako u restoranima, tako i na vratima kupaca.​

I iz firme Donesi saopštili su da su njihovi dostavljači i partnerski restorani situaciju shvatili ozbiljno, pa u skladu s time redovno vrše dezinfekciju i poštuju ostale preporučene mere prevencije.

Privredna komora Srbije (PKS) je zbog pandemije virusa korona otvorila info servis za privrednike, na kojem su postavljena obaveštenja o tome kako umanjiti rizik od širenja bolesti.

Osim generalnih mera prevencije, PKS navodi da svi poslodavci "treba da razmotre mere za smanjenje prenosa zaraze među zaposlenima”, kao i "mere za održavanje poslovnih procesa i minimiziranje negativnih efekata na druge subjekte u njihovim lancima snabdevanja”.

Inovacije poželjne, ali uz mere opreza

Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu u PKS kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su se trgovci, čija je delatnost uz zdravstvo najviše na udaru ove krize, za sada prilično dobro prilagodili okolnostima.

"Trgovci su, i pored komplikacija koje su nastajale u lancu snabdevanja, veoma odgovorno pristupili krizi i prilagodili svoje kapacitete – u smislu ljudi, zaštite zdravlja i radnog vremena – sve u cilju da se građani na vreme snabdeju neophodnim namirnicama”, kaže Malinović.

On naglašava da je važno da se privrednici pridržavaju uputstava nadležnih organa.

"Svakako da je svaki vid inovacija dobar. Imali smo dobre primere organizacija i kompanija koje se bave dostavom, gde su neke od svojih kapaciteta stavili u funkciju dostava robe našim najugroženijim sugrađanima koji imaju više od 65 godina. Imamo i činjenicu da je veliki broj kompanija svoje dnevne procese, u smislu kancelarijskog poslovanja, prilagodio trenutnom stanju i omogućio zaposlenima da rade od kuće.

U oblastima gde to nije moguće neophodno je primenjivati mere koje propisuju nadležne službe, kako bi na prvom mestu bilo zaštićeno zdravlje ljudi, a i kako bi se te operacije odvijale uz minimalne posledice”, kaže Malinović.

Prvi slučaj zaraze virusom korona u Srbiji je registrovan 6. marta. U međuvremenu su, osim zabrane kretanja, zatvorene i sve obrazovne institucije. Od 19. marta obustavljen je međunarodni putnički avio-saobraćaj sa aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG