Dostupni linkovi

Vlada Srbije: Od utorka penzionerima dozvoljena šetnja, otvaraju se pijace


Zgrada Vlade Srbije
Zgrada Vlade Srbije

Vlada Srbije saopštila je da je na sednici održanoj 20. aprila donela odluke u vezi sa ublažavanjem određenih mera u vezi sa sprečavanjem širenja COVID-19 bolesti.

Kako se navodi u saopštenju, građani stariji od 65 godina, moći će počev od 21. aprila, utorkom, petkom i nedeljom da izlaze u šetnju u trajanju od pola sata.

"Oni će svojih pola sata za šetnju moći da iskoriste u periodu od 18 časova do 1 sat iza ponoći, najviše šest stotina metara od mesta stanovanja", saopštila je Vlada.

Tri sata za uskršnju kupovinu za starije od 65
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Takođe, od utorka, 21. aprila, zelene pijace na otvorenom i zatvorenom prostoru ponovo će biti otvorene, uz obaveznu primenu svih mera zaštite.

"Dozvoljen je rad poslodavcima iz oblasti pružanja usluga, poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo, u koje spadaju knjižare, trgovci motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom", saopštila je Vlada.

Vlada takođe poziva poslodavce u oblasti građevinarstva (visokogradnja i niskogradnja) da nastave rad u punom kapacitetu radom od 21. aprila, uz obavezu poslodavaca da izrade poseban plan mera rada tokom vanrednog stanja, dok su zaposleni u obavezi da to poštuju.

"Svi poslodavci su u obavezi da radnicima obezbede zaštitna sredstva (maske, rukavice i dezinfekciona sredstva) i rad se mora obavljati uz poštovanje socijalne distance", navodi se u saopštenju.

I dalje neće raditi objekti čiji rad podrazumeva okupljanje velikog broja ljudi, poput radnji različitih delatnosti koje se nalaze u tržnim centrima. Takođe, rad i dalje nije dozvoljen u delatnostima koje podrazumevaju blizak fizički kontakt, tako da frizerski saloni, saloni za negu lepote, teretane i fitnes centri i dalje ostaju zatvoreni.

"Bitno je naglasiti još jednom da se rad u objektima i delatnostima kojima je to od sutra dovoljeno može obavljati isključivo uz poštovanje svih mera zaštite i korišćenje sredstava za dezinfekciju i zaštitnih sredstava – maski i rukavica", navodi se u saopštenju.

Ove odluke su, kako se navodi, donete "u skladu sa epidemiološkom situacijom i mišljenjem struke".

Na istoj sednici Vlada je odobrila i donaciju od pet hiljada testova Republici Srpskoj u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

XS
SM
MD
LG