Dostupni linkovi

Mađarska otpušta pacijente iz bolnica da napravi mesta za obolele od korona virusa


Mađarski premijer Viktor Orban
Mađarski premijer Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban branio je danas spornu odluku o otpuštanju nekoliko hiljada pacijenata iz bolnica kako bi bilo više mesta za obolele od korona virusa, jer stručnjaci smatraju da se na taj način ugrožavaju životi pacijenata obolelih od drugih teških bolesti.

Mađarsko ministarstvo zdravlja je 7. aprila naložilo bolnicima da imaju oko 60 odsto slobodnih kapaciteta, odnosno oko 70.000 kreveta za prijem pacijenata sa korona virusom.

Naloženo je da se, ako to bude potrebno, otpuste drugi bolesnici.

"To je svakako neprijatna odluka, ali nema drugog rešenja", rekao je Orban tokom nedeljnog radijskog obraćanja i dodai da se očekuje veći broj inficiranih pošto zemlja ulazi u fazu masovne zaraze.

Mnogi od pacijenata, koji su obuhvaćeni ovom odlukom, navode da im je i dalje potrebna medicinska nega koju ne mogu da priušte u svojim domovima.

Otpuštanje dva direktora bolnica koja nisu želela da otpuštaju druge pacijente izazvala je proteste medicinskog osoblja.

Mnogi stručnjaci smatraju da sadašnja situacija ne zahteva donošenje takve odluke mađarskih vlasti.

Jedan od lekara je rekao da bi bila "katastrofa da budu otpušteni pacijenti koji boluju od neke druge bolesti, a moraju da imaju 24 sata lekarski nadzor".

Dodao je da bi bilo bolje da vlasti organizuju privremene bolnice za pacijente sa korona virusom.

U Mađarskoj koja ima oko deset miliona stanovnika, ima 1.800 zaraženih korona virusom od kojih je 156 umrlo. Na snazi je vanredno stanje i mera nacionalnog karantina.

XS
SM
MD
LG