Dostupni linkovi

Orban proteruje iranske studente


Viktor Orban
Viktor Orban

Mađarska će proterati 14 iranskih državljana optuženih da su prekršili pravila ponašanja u suzbijanju korona virusa, javlja agencija Frans pres (AFP).

Odluku mađarske vlade Iran je ocenio kao "duboko razočaravajuću" , a mađarski Helsinški komitet kao "politički motivisana" i optužio premijera Viktora Orbana da je "zatvorio pravnu državu u karantin".

Iranci studiraju u Mađarskoj, neki imaju i stipendije mađarske vlade, ali su se - prema rečima potpukovnika mađarske policije Roberta Kiša - "ponašali potpuno asocijalno i nasilnički".

Dvojicu iranskih studenata sam Orban je ranije označio kao osobe koje su donele korona virus u Mađarsku.

U nekoliko poslednjih nedelja provladini mediji su vodili kampanju protiv njih a Orban je pojavu bolesti izazvane korona virusom COVID - 19 u Mađarskoj povezao sa "strancima među kojima se ona širi kao i kod migranata".

Madjarska se posle 2015. i nuklearnog sporazuma Irana sa velikim silama, približila Teheranu i u tom periodu duplirala broj stipendija za iranske studente, podseća AFP.

U Mađarskoj je do sada registrovano blizu 1.600 slučajeva zaraženih koroba virusom i 134 preminule osobe od posledica COVID-19.

XS
SM
MD
LG