Dostupni linkovi

Komesarka UN: Pandemija nije izgovor za kršenje ljudskih prava


Mađarski premijer Viktor Orban vlada dekretima tokom pandemije korona virusa
Mađarski premijer Viktor Orban vlada dekretima tokom pandemije korona virusa

Pandemija korona virusa ne sme da bude izgovor za kršenje ljudskih prava, upozorila je danas visoka komesarka UN za ljudska prava Mišel Bašle koja je kritikovala "neograničena ovlašćenja" koje su uvele vlasti nekih zemalja.

"Hitne mere mogu biti neophodne za rešavanje hitne zdravstvene situacije. Medutim, hitna situacija nije 'kart blanš' za ignorisanje obaveza prema poštovanju ljudskih prava", rekla je Mišel Bašle na prvom video sastanku Saveta UN za ljudska prava.

Komesarka je rekla da hitne mere treba da budu "neophodne i srazmerne" i dodala da je "duboko zabrinuta što su vlasti nekih zemalja uvele hitna neograničena ovlašćenja".

Mnoge zemlje su pojavom epidemije korona virusa uvele vanredne mere, kao Mađarska u kojoj premijer Viktor Orban ima puna ovlašćenja, tokom vanrednog stanja koji je neograničenog perioda.

"Epidemija se u nekim slučajevima koristi kao opravdanje za uvođenje represivnih mera u zakonodavstvu, a one mogu da ostanu na snazi dugo posle završetka vanredne situacije", rekla je Mišel Bašle.

Komesarka je takođe izrazila zabrinutost zbog ograničene slobode medija i izražavanja, strahujući da bi "takozvana borba protiv dezinformacije bila pretvorena u ućutkivanje kritike".

"U mnogim zemaljama postoje izveštaji da su novinari kažnjeni jer su prenosili vesti o manjku maski, ili zdravstveni radnici koji su govorili o manjku zaštitne opreme. Negde su i obični građani kažnjeni jer su na društvenim mrežama prenosili poruke o pandemiji", rekla je ona i dodala da "kritika ne predstavlja zločin".

Komesarka UN je pozvala vlade da znatno povećaju pristup tačnim informacijama i statističkim podacima o pandemiji korona virusa jer je "transparentnost od imperativnog značaja za spasavanje ljudi u slučaju sanitarne krize".

XS
SM
MD
LG