Dostupni linkovi

Dobra saradnja SAD i BiH u oblasti odbrane


Donacija NATO Bosni i Hercegovini za borbu protiv korona virusa
Donacija NATO Bosni i Hercegovini za borbu protiv korona virusa

Saradnja Bosne i Hercegovine u oblasti odbrane je izuzteno visoka, saglasili su se u telefonskom razgovoru ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić i zamjenica pomoćnika ministra obrane SAD Laura Kuper.

"Podžić i Kuper su razgovarali i o reformi odbrane BiH, modernizaciji vojne opreme i sredstava, zajedničkoj misiji u Islamskoj Republici Afganistan, u sklopu NATO misije 'Odlučna potpora', kao i aktivnostima po Američko-jadranskoj povelji (A5), kojom u 2020. godini predsjedava Bosna i Hercegovina“, navodi se u saopštenju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane BiH, razgovarano je i o saradnji u oblasti odbrane, kao i doprinosu i ulozi ministarstava odbrane i oružanih snaga dviju država u pružanju potpore na suzbijanju virusne pandemije COVID-19.

Ministar Podžić se zahvalio Vladi Sjedinjenih Američkih Država na pošiljci vrijedne medicinske opreme i sredstava za zaštitu, koja su avionom Zapovjedništva američkih zračnih snaga u Europi (USAFE) dopremljena u BiH dana 23. ožujka.

Dodaje se i da su se saglasili da je "saradnja dva ministarstva odbrane i oružanih snaga na izuzetno visokoj razini, pogotovo po pitanju edukacije i obučavanja pripadnika OS BiH i MO BiH“.

Ministar Podžić je, kao se navodi, zahvalio Vladi i Ministarstvu odbrane SAD na svim zajedničkim projektima ministarstava obrane SAD i BiH, a posebno je istakao proces nabavke četiri nova helikoptera UH-1H-II Huey II (Hjui dva), ukupne vrijednosti 38,539.378 američkih dolara.

Zamjenica pomoćnika ministra odbrane SAD Laura Kuper je naglasila da će Sjedinjene Američke Države ostati značajan partner Bosni i Hercegovini te da će nastaviti snažno podržavati BiH, Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH.

XS
SM
MD
LG