Dostupni linkovi

NATO donirao medicinska i dezinfekcijska sredstva Ministarstvu sigurnosti BiH


Predstavnici američke vojske i NATO štaba u Bosni i Hercegovini uručili su u Sarajevu potrebna medicinska i dezinfekcijska sredstva Ministarstvu sigurnosti BiH.

Pomoć je stigla kao odgovor na nedavni zahtjev za pomoć u borbi protiv pandemije korona virusa, koji su vlasti Bosne i Hercegovine uputili NATO-u i Evroatlantskom koordinacijskom centru za odgovor na katastrofe.

Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo sigurnosti BiH će pomoć proslijediti onima kojima je ona najpotrebnija, bez obzira gdje se nalaze u BiH.

Ovo je samo jedna od niza donacija koje NATO savez daje građanima BiH, kao odgovor na zahtjev Bosne i Hercegovine za pružanje pomoći.

Nakon sastanka ministara sigurnosti BiH Fahrudina Radončića i ambasadora Narodne Republike Kine Ji Pinga i ambasada ove države će Ministarstvu sigurnosti BiH donirati 10.000 zaštitnih maski.

Prema želji donatora, maske će biti uručene Graničnoj policiji BiH, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državnoj agenciji za istraga i zaštitu (SIPA) i Službi za poslove sa strancima BiH.

Ambasador SAD u BiH pohvalio Oružane snage BiH na pomoći civilnim strukturama vlasti

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić, posredstvom video linka, razgovarao je sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Ericom Nelsonom i komandantom NATO štaba Sarajevo, brigadnim generalom Wiliamom Edwardsom o angažmanu Oružanih snaga BiH (OSBIH), na prevenciji i širenju korona virusa u BiH, kao i aktivnostima koje se provode u odbrambenom sistemu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane BiH, Podžić je sagovornike upoznao sa stanjem broja zaraženih pripadnika OS BiH i onih koji se nalaze u izolaciji, kao i trenutnim aktivnostima na realizaciji zahtjeva civilnih struktura vlasti za gašenje požara širom BiH.

„Iako Ministarstvo odbrane i OS BiH trenutno funkcionišu u otežanim uslovima, pored aktivnosti na zaštiti vlastitog personala i pružanja pomoći civilnim strukturama vlasti, obavljaju se ranije planirane obaveze kao što su buka personala, rješavanje viškova municije i minsko-eksplozivnih sredstava“, istakao je Podžić.

Ambasador Nelson pohvalio je dosadašnji angažman OS BiH na pomoći civilnim strukturama vlasti i naglasio njihov značaj u ovakvim i sličnim situacijama za sve tanovnike Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

XS
SM
MD
LG