Dostupni linkovi

Izraelski predsednik predao Parlamentu izbor kandidata za premijera


Ruven Rivlin
Ruven Rivlin

Predsednik Izraela Ruven Rivlin dao je danas, 16. aprila, instrukciju izraelskom parlamentu, Knesetu, da izabare novog kandidata za premijera jer nisu uspeli pregovori o formiranju vanredne vlade jedinstva u vreme krize zbog širenja zaraze korona virusom.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i njegov bivši glavni rival Beni Ganc nisu se dogovorili o takvoj vladi u predviđenom roku, u sredu do ponoći, zbog čega je Rivlin dao instrukciju "Knesetu da obrazuje vladu", saopštio je njegov kabinet.

Na osnovu izraelskog zakona poslanici imaju na raspolaganju tri nedelje da predlože predsedniku člana parlamenta koji će pokušati da formira vladu.

Međutim, pregovarački timovi Netanjahuovog konzervativnog Likuda i Gancove partije centra Plavo i belo rekli su rano jutros da nameravaju da nastave pregovore.

Mnogi analitičari dovode u pitanje stvarne namere Netanjahua u podeli vlasti sa Gancom, prenosi Frans pres.

Netanjahuu je sudjenje za korupciju odloženo zbog krize nastale usled pandemije korona virusa.

Njegova popularnost je porasla zbog odnosa prema pandemiji tako da bi on mogao da dozvoli održavanje četvrtih izbora za nešto više od godinu dana i da ostane na vlasti.

U dosadašnje tri runde izbora nije bilo jasnog pobednika ali je nakon glasanja u martu predsednik Izraela poverio mandat Gancu, bivšem komandantu izraelske vojske, da obrazuje vladu jer ga je podržala većina poslanika za premijera.

Nakon početnog uspeha pregovori su se iskomplikovali prošle nedelje ali su u ponedeljak i Ganc i Netanjahu zatražili od Rivlina da im produži rok za dogovor jer su postigli značajan napredak.

Sada je, međutim, i taj rok istekao.

U Izraelu 12.591 osoba zaražena korona virusom, a 140 je preminulo.

XS
SM
MD
LG