Dostupni linkovi

Udarac Netanjahuu u vreme političke i zdravstvene krize


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i njegov rival Beni Ganc tvrde da su za vladu nacionalnog jedinstva, ali ne mogu da se saglase ko treba da je vodi
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i njegov rival Beni Ganc tvrde da su za vladu nacionalnog jedinstva, ali ne mogu da se saglase ko treba da je vodi

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pretrpeo je udarac u pokušaju da ostane na čelu vlade pošto je predsednik Ruven Rivlin poverio mandat za sastavljanje nove vlade njegovom rivalu Beniju Gancu, dok oba lidera nastoje da obrazuju vladu nacionalnog jedinstva u vreme krize s korona virusom, uz snažno neslaganje ko bi trebalo da vodi takvu vladu, pišu svetski mediji.

Politički manevri u vreme korona virusa

Predsednik Izraela Ruven Rivlin poverio je u ponedeljak mandat za sastavljanje vlade lideru partije Plavo belo i bivšem vojnom komandantu Beniju Gancu, koji je dobio podršku slabe većine poslanika, navodi BBC.

Ganc je time dobio priliku da sastavi vladu posle izbora 2. marta, trećeg glasanja za parlament u manje od godinu dana, ali i dok se Izrael suočava sa širenjem korona virusa, zbog čega su uvedene stroge mere, koje obuhvataju zatvaranja škola i univerziteta, obavezan karantin na dve nedelje za svakog ko uđe u zemlju i zabranu okupljanja više od 10 ljudi. Zasad je potvrđeno oko 250 slučajeva zaraze, dok je 50.000 ljudi u izolaciji.

Ukazujući na veličinu izazova s kojim se Izrael suočava, Rivlin je rekao da bi četvrti izbori bili nemogući u vreme krize. On se tokom vikenda konsultovao s predstavnicima stranaka i 61 poslanik je podržao Ganca, dok je 58 od ukupno 120 stalo iza Netanjahua.

Na izborima 2. mara, pošto posle prethodna dva glasanja nijedan lider nije uspeo da sakupi većinu, Netanjahuov Likud je osvojio 36 poslanika a njemu bliske desničarske i religiozne partije još 22.

S druge strane, Gancova partija Plavo belo je dobila 33 mesta, Zajednička lista izraelskih Arapa 15 mesta, a po sedam nacionalistička partija Izrael naš dom (Jizrael beitanu) i koalicija levih stranaka.

Ganc je rekao da se nada da će formirati vladu nacionalnog jedinstva što je pre moguće, mada, kako ističe BBC, nije jasno ko bi eventualno mogao da obrazuje takvu vladu jedinstva, budući da partije koje podržavaju Ganca, osim želje da uklone Netanjahua, imaju malo toga zajedničkog.

Pružanje lakta

Odluka Rivlina da poveri mandat Gancu je značajan podsticaj partijama okupljenim oko namere da sklone Netanjahua, ali i početak šest nedelja intenzivnih političkih manevara kojima će Ganc, koji je ušao u politiku 2008, pokušati da sakupi dovoljno široku koaliciju suprotstavljenih stranka da zamor glasača Netanjahuom pretoči u vladu, ističe Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

"U duhu ovih dana, pružam lakat svakom šefu svake frakcije i svim izabranima, uključujući Benjamina Netanjahua", naveo je Ganc, ali, kako ukazuje američki list, malo toga je rekao što bi ukazalo kako će pokušati da obrazuje vladu, osim što je istakao da je "uvek želeo jedinstvo".

Gancov put do mesta premijera je komplikovan i neizvestan, ocenjuje Volstrit džurnal, ukazujući da će lider Plavo belo morati da nađe dovoljno zajedničkog jezika među konkurentskim partijama s leva i desna koje su se, makar zasad, pre okrenule njemu nego Netanjahuu. Ima četiri nedelje da sastavi vladu i zakon dopušta produženje od 14 dana, mada je malo verovatno da će to tražiti posle toliko mnogo izbora i s krizom oko korona virusa.

Nacionalistički lider stranke Izrael naš dom Avigdor Liberaman je takođe podržao Ganca, ali i rekao da bi više voleo vladu jedinstva koja bi uključila Likud, radi borbe s krizom širenja korona virusa, a da se Ganc i Netanjahu smenjuju kao premijeri.

Netanjahu je naznačio takav aranžman ali je insistirao da bude premijer pre Ganca, ukazuje Volstrit džurnal, dodajući da su predstavnici Gancove partije rekli da moraju da razmotre takvu mogućnost, ali i opciju manjinske vlade koju bi spolja podržao savez arapskih partija. S druge strane, predstavnik Zajedničke liste stranaka izraelskih Arapa rekao je da podržavaju da Ganc sastavi vladu, ali ne i vladu koju bi predvodio Netanjahu.

Udarac Netanjahuovim nadama

Desničarski veteran i najdugovečniji izraelski premijer godinama je uspevao da politički nadživi svoje rivale, ali su u nedelju njegove nade da će zadržati vlast pretrpele veliki udarac, ocenjuje agencija Frans pres (Agence France-Presse).

Netanjahu je i prvi izraelski premijer koji je optužen za vreme mandata, u korupcionaškim slučajevima koji su zapretili njegovoj političkoj karijeri. Godinama se borio s navodima o korupciji, ali je na kraju optužen za mito, prevaru i zloupotrebu poverenja zbog navoda da je primao neprikladne poklone i ponudio medijskom mogulu unosne izmene propisa u zamenu za pozitivno izveštavanje.

Uprkos optužnicama Netanjahu je 2. marta je uspeo da izvede, kako je izgledalo, još jednu izuzetnu pobedu, pošto je Likud osvojio većinu poslanika na opštim izborima. U nedelju je suđenje odloženo na još dva meseca u okviru oštrih mera protiv pandemije korona virusa. Ipak, ističe AFP, tog dana je i 61 poslanik podržao njegovog rivala.

Netanjahu se toliko utvrdio na vlasti da je nazvan "Kralj Bibi" po nadimku iz detinjstva. Lider Likuda, kako navodi AFP, više voli titulu "Gospodin Bezbednost" i ostao je na vlasti uz kombinaciju polarizujućeg populizma i imidža svetskog državnika s bliskim odnosima sa stranim liderima, uključujući ruskog predsednika Vladimira Putina i posebno predsednika SAD Donalda Trampa (Trump).

Sumnje u Netanjahuove namere

Mada je Ganc daleko od uklanjanja Netanjua, pošto su njegove mogućnosti da igra tvrdo ograničene vanrednim okolnostima zbog virusa i skoro univerzalne odbojnosti javnosti prema četvrtim izborima, za razliku od pregovora o vladi jesenas, on je sada u prednosti iz više razloga, ocenjuje Njujork tajms (The New York Times).

Pre svega ima apsolutnu većinu u parlamentu, što mu daje prostor za inicijativu i njegove pristalice, kako, navodi Njujork tajms, kažu da će Netanjahu ili morati da prepusti mesto premijera Gancu ili da mu stane na put, što u vreme vanrednog zdravstvenog stanja nosi politički rizik svakom poslaniku za kojeg se smatra da ometa odgovor na korona virus. S druge strane, ukazuje list, privremenoj vladi na čelu s Netanjahom je potreban legitimitet, posebno kako je naredio drastične mere koje su omele svakodnevnu rutinu.

Kod Rivlina u nedelju su na "urgentnom razgovoru" bili Ganc i Netanjahu, koji su posle sastanka obećali da će njihovi saradnici nastaviti razgovore. Ganc je rekao da više želi vladu jedinstva pod njegovim vođstvom u kojoj bi bio i Likud, ali Likud insistira da Netanjahu ostane premijer.

Netanjahu je pre početka konsultacija stranaka s Rivlinom rekao da je pozvao Ganca da uđe u vladi za vanrednu situaciju koju bi prvo vodio on, a onda posle dve godine prepustio Gancu da bude premijer.

Protivnici Netanjahua, međutim, sumnjaju da će održati reč i da će se povući, ukazuje list i dodaje da je Netanjahu i pre odlaganja suđenja bio kritikovan da koristi pandemiju da konsoliduje svoju moć i da pokušava da iznudi obrazovanje vlade nacionalnog jedinstva koju bi on vodio.

Polaganje zakletve u manjim grupama

Novi izraelski poslanici položili su u ponedeljak zakletvu pod strogim ograničenjima zbog korona virusa u nadrealnoj ceremoniji koja odražava nezabeleženu dvostruku krizu zemlje – političku i zdravstvenu, ističe Asošiejtid pres (Associated Press).

Umesto uobičajeno razdraganog okupljanja novog saziva, poslanici izabrani 2. marta su položili zakletve u grupama od tri u 40 rundi, u skladu sa zabranom okupljanja više od 10 ljudi. Neobičnim događajem je predsedavao Rivlin, pošto je parlament temeljno isprskan dezinfekcionim sredstvima. Predsednik je uz predsedavajućeg i sekretara Kneseta otvorio prvo zasedanje parlamenta, dok su Netanjahu i Ganc sedeli udaljeni nekoliko redova.

Rivlin je pozvao na jedinstvo i kompromis dva lidera, navodeći da je izraelskom narodu potreban odmor i zaceljenje posle tri puta ponovljenih opštih izbora za godinu dana. I Ganc i Netanjahu su naznačili da su otvoreni za vladu jedinstva, ali, kako ukazuje AP, između njih vlada duboko nepoverenje posle teških predizbornih kampanja, kao i neslaganje ko bi vodio tu vladu.

Netanjahu je zbog korona virusa uveo oštre mere koje su zasad uspele da spreče fatalne žrtve, mada stručnjaci predviđaju teške nedelje, ukazuje AP i ocenjuje da je izbijanje pandemije dalo priliku Netanjahuu da pokaže svoje liderske sposobnosti i uspostavi narativ u odnosu na koji blede njegove pravne nedaće. Prema anketi objavljenoj u nedelju, 62 odsto ispitanih kaže da odgovorno pristupa krizi, dok 70 odsto podržava njegove odluke.

Ipak, pojedine grupe za građanske slobode kritikuju ovlašćenje unutrašnjoj bezbednosnoj službi da koristi tehnologiju za praćenje mobilnih telefona za nadziranje kretanja pacijenata s korona virusom. Protivnici Netanjahua takođe negoduju što je privremeni ministar pravde, kojeg je on postavi, brzo proglasio vanredno stanje u sudskom sistemu, čime je odloženo suđenje dosadašnjem premijeru za još dva meseca.

XS
SM
MD
LG