Dostupni linkovi

Netanjahu i Ganc postigli napredak u pregovorima o vladi


Plakat sa likom premijera Izreela Benjamina Netanjahua
Plakat sa likom premijera Izreela Benjamina Netanjahua

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu i njegov glavni rival Beni Ganc saopštili su rano jutros, 14. aprila, da su postigli "značajan napredak" u nastojanjma da obrazuju zajedničku vladu kako bi se suprotstavili krizi nastaloj zbog pandemije korona virusa i dogovorili se da nastave pregovore, pošto je u ponoć istekao rok za formiranje vlade.

Ganc i Netanjahu su zatražili od predsednika Izraela Ruvena Rivlina da im da više vremena "u cilju završetka pregovora o formiranju nacionalne vanredne vlade".

Rivlin je pristao da se pregovori produže do srede u ponoć u uverenju da je postizanje dogovora veoma blizu.

Pregovori se, kako je najavljeno, nastavljaju danas.

U Izraelu su u martu održani treći izbori za manje od godinu dana, nakon što u prve dve runde nije bilo jasnog pobednika.

Izbori u martu takodje nisu bili odlučujući ali je predsednik Rivlin poverio Gancu mandat da obrazuje vladu, a rok je bio u ponedeljak do ponoći.

Ako Netanjahu o Ganc ne postignu dogovor izraelski parlament će imati na raspolaganju tri nedelje da izabere kandidata za premijera.

U slučaju da ni to ne uspe biće četvrtih izbora, za nešto više od godinu dana se još nikada nije desilo u istoriji Izraela.

Ganc, bivši komandant izraelske vojske, je u izbornim kampanjama govorio da neće da bude u vladi koju predvodi Netanjahu ali je promenio mišljenje zbog krize nastale usled pandemije korona virusa i dva rivala su se dogovorila u martu da započnu pregovore o podeli vlasti.

U početku je postignut uspeh ali su se ti pregovori poslednjih dana iskomplikovali pa nije bilo dogovora u zadatom roku.

U Izraelu je korona virusom zaraženo 11.868 ljudi, a 117 je preminulo.

XS
SM
MD
LG