Dostupni linkovi

Samit EU-Zapadni Balkan verovatno video konferencijom u junu


Samit je trebalo da bude održan u maju u Zagrebu
Samit je trebalo da bude održan u maju u Zagrebu

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) je najavio mogućnost da se zagrebački samit EU i Zapadnog Balkana održi u formi video konferencije.

"Moramo da razgovaramo o ovome i odlučimo zajedno sa hrvatskim predsedništvom", izjavio je Mišel.

Samit u Zagrebu, planiran 6. i 7. maja je otkazan zbog krize nastale oko pandemije, trebao je biti vrhunac hrvatskog predsedavanja – prvog u istoriji najmlađe članice EU.

Umesto u hrvatskoj prestonici u maju, virtuelni samit će najverovatnije da se održi krajem juna.

Prema rečima predsednika Evropskog saveta, ovaj sastanak ima za cilj "jačanje političke i ekonomske saradnje EU i Zapadnog Balkana".

Odložen samit EU i Zapadni Balkan
Odložen samit EU i Zapadni Balkan

Bilo je planirano da se na samitu u Zagrebu promoviše nova metodologija proširenja za Zapadni Balkan, koja će se, pre svega, odnositi na Severnu Makeodniju i Albaniju, a EK je nameravala da predstavi i veliki financijski paket za ekonomski razvoj regiona.

Srbiji i Crnoj Gori, imajući u vidu da se već nalaze u procesu pregovora, ostavljena je mogućnost da samostalno odluče hoće li prihvatiti novu metodologiju pregovaranja, ili će pregovore nastaviti po staroj.

Inicijativa za reformom procesa proširenja došla je na zahtev Francuske i predsednika Emanuela Makrona, a nakon francuskog veta na otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Evropska komisija je nakon toga predstavila svoj predlog nove metodologije, što je Francuska prihvatila i konačno prošlog meseca dala zeleno svetlo za otvaranje pregovora sa te dve zemlje.

XS
SM
MD
LG