Dostupni linkovi

Prvih 100 dana EK: Oživeo proces proširenja, Zapadni Balkan ostaje prioritet


Evropska komisija je pod vođstvom predsednice Ursule fon der Lajen nastojala da oživi proces proširenja Evropske unije, a angažovanje u zemljama Zapadnog Balkana ostaće prioritet do kraja mandata, saopštila je EK povodom prvih 100 dana rada, prenosi agencija Beta.

"Komisija ostaje posvećena otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Severnom Makedonijom. Angažman sa Zapadnim Balkanom biće prioritet i ostatak mandata", navodi se u saopštenju.

Tokom prvih 100 dana rada, Komisija je pokazala da je spremna da bude pouzdan sused, što je pokazala organizovanjem donatorske konferencije na kojoj je sakupljno 1,15 milijardi dolara za Albaniju posle zemljotresa.

"Komisija je takođe predložila da oživi proces proširenja EU, čineći ga predvidljivijim i podložnim jačem političkom vodjenju", saopšila je Evropska komisija.

Takođe je pokazala da je spremna da bude prirodni partner Afrike, a uskoro će usvojiti i Strategiju za Afriku o novom partnerstvu koje će uključivati poslove, migracije, mir i digitalizaciju.

"Komisija Ursule fon der Lajen predvodi globalnu borbu protiv klimatskih promena", navodi se u saopštenju i dodaje da je u toj oblasti dala sopstveni primer usvajanjem Evropskog zelenog dogovora i Zakona o klimi.

Navodi se i da u oblasti digitalne ekonomije postavlja svetske standarde kada su u pitanju zaštita podataka i zalaganje za slobodni protok industrijskih podataka.

Komisija je tokom prvih 100 dana radila "na svim frontovima" da suzbije širenje korona virusa, koordinisala je razmenu informacija među zemljama članicama, uradila procene uticaja na makroekonomiju i koordinisala mere na granicama. Saopštila je i da će uložiti 232 miliona evra za jačanje spremnosti, lečenje i istraživanja u razvoju vakcine.

Nova Komisija, na čijem je čelu Ursula fon der Lajen, preuzela je dužnost 1. decembra.

"Priča o naših prvih 100 dana je o suočavanju sa dvostrukom tranzicijom s kojom se Evropa suočava. To je priča o preokretanju borbe protiv klimatskih promena u mogućnost za poslove i razvoj. I priča o jačanju geopolitičke snage EU. Napravili smo dobar početak u prvih 100 dana", rekla je predsednica EK.

U saopštenju se ističe rad Komisije na smanjenju emisije štetnih gasova i zaštiti biodiverziteta. U tom cilju podseća se da su usvojeni Evropski zeleni dogovor, Zakon o klimi i Investicioni plan za primenu zelenog dogovora.

Komisija će uskoro predstaviti i strategiju za zaštitu biodiverziteta i akcioni plan o cirkularnoj ekonomiji, a u pripremi je i poljoprivredna strategija "Od polja do stola".

Evropska komisija je u novom sazivu usvojila i strategiju Oblikovanje evropske digitalne budućnosti, koja pokriva sve od sajberbezednosti, veštačke inteligencije do digitalnog obrazovanja i čiji je cilj da se "pomogne svakome da iskoristi mogućnosti koje donose tehnološke promene".

Do kraja godine će doneti i zakon o digitalnim uslugama, koji će precizirati obaveze i modernizovati pravila za onlajn platforme, kao i nova pravila o veštačkoj inteligenciji koja će poštovati prava i bezbednost ljudi.

EK će, najavljuje se u saopštenju, 101. dana predstaviti novu industrijsku strategiju, sa konkretnim akcijama za unapredjenje konkurentnnosti industrije EU, posebno malih i srednjih preduzeća, prenijela je agencija Beta.

XS
SM
MD
LG