Dostupni linkovi

Odložen samit EU i Zapadni Balkan


Zastave Evropske unije
Zastave Evropske unije

Samit EU-Zapadni Balkan neće se održati u maju zbog pandemije korona virusa, saopštilo Hrvatsko predsedništvo EU.

"Alternativno, zbog nemogućnosti održavanja fizičkog sastanka, predložiće se održavanje sastanka putem video veze do završetka hrvatskog predsedavanja 30. juna", navodi se u saopštenju.

Samit je trebalo da se održi 7. maja u Zagrebu.

Takođe, kako je objavljeno, u dogovoru sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, pokušaće se pronaći novi termin u junu.

Na ovom samitu EU je trebalo da zvanično predstavi novu metodologiju proširenja za Zapadni Balkan, koja će se, pre svega, odnositi na Severnu Makeodniju i Albaniju.

Srbiji i Crnoj Gori, imajući u vidu da se već nalaze u procesu pregovora, ostavljena je mogućnost da smaostalno odluče hoće li prihvatiti novu metodologiju pregovaranja, ili će pregovore nastaviti po staroj.

Inicijativa za reformom procesa proširenja došla je na zahtev Francuske i predsednika Emanuela Makrona, a nakon francuskog veta na otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Evropska komisija je nakon toga predstavila svoj predlog nove metodologije, što je Francuska prihvatila i konačno prošlog meseca dala zeleno svetlo za otvaranje pregovora sa te dve zemlje.

XS
SM
MD
LG