Dostupni linkovi

Vučić zahvalio kineskom predsedniku na pomoći tokom epidemije 


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa kineskim predsednikom Xi Jinping u Pekingu u aprilu 2019.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa kineskim predsednikom Xi Jinping u Pekingu u aprilu 2019.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u telefonskom razgovoru sa kineskim predsednikom Si Đinpingom (Xi Jinping) zahvalio na pomoći koju je Srbija dobila od Kine za zaustavljanje širenja zaraze korona virusom, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

"Kada je na beogradski aerodrom 21. marta sleteo prvi avion sa velikom kineskom pomoći u medicinskoj opremi i materijalu, koji su pratili i kineski stručnjaci, probudio se novi optimizam i građani Srbije su znali da u ovoj borbi nisu i neće biti sami", rekao je Vučić, a saopštio njegov kabinet.

Vučić je zahvalio i na donaciji dve laboratorije za borbu protiv COVID-19, koje počinju sa radom u Beogradu i Nišu i zamolio kineskog predsednika da pomogne Srbiji da nabavi dodatnu medicinsku opremu koja je neophodna u borbi protiv virusa, navodi se u saopštenju.

"Raduju nas vesti o normalizaciji situacije u Kini i o otvaranju grada Vuhana, koji je postao simbol snage i hrabrosti u borbi protiv pandemije", rekao je Vučić.

Kako se navodi u saopštenju, kineski predsednik Si Đinping je izrazio nadu da će se uskoro videti sa predsednikom Vučićem u Kini i potvrdio svoj dolazak u zvaničnu posetu Srbiji.

Kineski predsednik je rekao da će Kina i Srbija umeti da prebrode sve ekonomske teškoće sa kojima se suočavaju usled krize izazvane pandemijom, navodi se u saopštenju.

Bivši predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je 13. aprila da je Kina u trenutnoj krizi "vrlo vidljivo pomogla Italiji i još nekim članicama EU, a naročito državama koje još nisu članice Unije poput Srbije, gde Evropska unija nije ispunila svoje obaveze”.

'Zaokret Srbije ka Kini može biti kontraproduktivan'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:13:44 0:00

"Kako uz krizu korona virusa, tako i bez nje, već smo uočili vidljivu i neskrivenu želju Kine da utiče na razvoj evropskih privreda", rekao je Junker u intervjuu belgijskom listu "Soar".

U Izveštaju o saradnji Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEE) navodi se da se "Srbija može shvatiti kao zemlja sa najintenzivnijom saradnjom sa Kinom od svih balkanskih država". Ostale balkanske zemlje, dodaje se, "pokušavaju da svoju saradnju dovedu na viši, strateški nivo".


"Ovo se posebno odnosi na države čiji je put ka EU nesiguran, što je, osim što je te države ostavilo bez strukturnih fondova EU, otvorilo vrata i za treće aktere u tom regionu – pre svega za Rusiju, Tursku i Kinu", navodi se u izveštaju o Saradnji Kine i CEE "Empty shell no more" ("Nije više prazna priča")". U izradi izveštaja učestvovalo je desetoro eksperata koji sarađuju putem kolaborativne platforme China Observers in Central and Eastern Europe (CHOICE).

Kriza izazvana pandemijom korona virusa pružila je odličnu priliku srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću da pojača verbalne napade na EU i da zaigra na kartu Kine, ali ostaje da se vidi da li je to pametan potez, navodi se u analizi Evropskog saveta za spoljne poslove (ECFR).

U tekstu pod nazivom "Razotkrivena korona virus diplomatija Srbije", ECFR navodi da je Srbija mesto gde su na tapetu navodni neuspesi Evrope i da je Vučić 15. marta privukao pažnju tako što je vređao EU i hvalio Kinu zbog njene medicinske pomoći, nazivajući kineskog predsednika Si Đinpinga "iskrenim prijateljem i bratom srpskog naroda".

"U izrazito ciničnom nastupu, Vučić je evropsku solidarnost nazvao bajkom i optužio je Uniju za licemerje", navodi ECFR, međunarodna nevladina organizacija koja se bavi istraživanjima o evropskoj spoljnoj i bezbednosnoj politici.

Autori analize ocenjuju da "slučaj Srbije nije priča o dobronamernoj kineskoj politici i zahvalnosti jedne evropske demokratije kojoj je preko potrebna medicinska pomoć".

"To je priča o uzajamno korisnoj diplomatiji i pompeznoj retorici. Sve više neliberalna srpska vlada koristi krizu i podršku Kine da ojača svoj politički legitimitet, da opravda nazadovanje demokratije, da zastraši civilno društvo i da dodatno ograniči medije", stoji u tekstu.

XS
SM
MD
LG