Dostupni linkovi

Junker: Kina se nada da će izvući korist iz ove krize


Bivši predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker
Bivši predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker

Kina je u trenutnoj krizi "vrlo vidljivo pomogla Italiji i još nekim članicama EU, a naročito državama koje još nisu članice Unije poput Srbije, gde Evropska unija nije ispunila svoje obaveze, ocenio je bivši predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

"Kako uz krizu korona virusa, tako i bez nje, već smo uočili vidljivu i neskrivenu želju Kine da utiče na razvoj evropskih privreda", rekao je Junker u intervjuu belgijskom listu "Soar".

Međutim, uveren je da će nakon što su ministri finansija usvojili paket pomoći od preko 500 milijardi evra za ekonomije zemalja članica Unije, ali i nakon što su zemlje EU pokazale spremnost na saradnju, zagrejanost Kine i Rusije splasnuti.

"Kina se nada da će izvući korist iz ove naše situacije", rekao je Junker.

Bivši predsednik Evropske komisije je ocenio da je nužno da EU poveća svoj zajednički budžet kako bi mogla da se uhvatiti u koštac sa društvenim, socijalnim i ekonomskim posledicama pandemije korona virusa, za šta se zalaže i sadašnja predsednica EK Ursula fon der Lejen.

Junker smatra da će u EU doći do dogovora oko sad spornog uvođenja "evroobveznica", vrednosnih papira kojima bi sve članice Unije mogle da se zadužuju sa niskim troškovima na tržištu kapitala i tako, solidarno, pokrivaju troškove oporavka privreda i društva od pandemije.

Tom predlogu se oštro protivi Holandija, jer smatra da bogatije ekonomije ne treba da finansiraju one siromašnije.

"Ne razumem tvrdnje holandske vlade da su Španija i Italija pretnja jer nisu učinile sve napore da ozdrave svoje ekonomije", rekao je Junker.

On je naglasio da "posebno holandskoj javnosti treba objasniti da ‘evropske obveznice’ ne znače prelivanje dugova iz prošlosti, već je reč o budućem zaduživanju, vremenski i namenski ograničenom" za otklanjanje štete od korona virusa.

"Za to će biti potrebno vreme, jer to nije jednostavan postupak. Izostanak solidarnosti među članicama Unije mogle bi iskoristiti populističke snage, posebno u Italiji", upozorio je Junker.

Međutim, naveo je i da će to biti mnogo teže nakon što je postignut dogovor o ekonomskoj pomoći, jer je EU pokazala da postoji izvesna solidarnost.

Junker je napomenuo da će demagoški i populistički političari izvući korist ako "neke članice na severu Unije" nastave da "blate i vređaju zemlje na jugu EU".

XS
SM
MD
LG