Dostupni linkovi

Hrvatska nabavila 60 tona medicinske opreme iz Kine


Bolnica u Zagrebu, mart 2020.
Bolnica u Zagrebu, mart 2020.

U Zagreb je u nedelju izravnom letom iz Šangaja stigao zrakoplov s oko 60 tona zaštitne opreme koja je potrebna hrvatskom zdravstvenom sustavu i drugim službama koje sudjeluju u naporima na suzbijanju epidemije koronavirusa, priopćila je hrvatska Vlada.

Ministar zdravstva Vili Beroš izrazio je na redovitoj konferenciji za novinare Vladinog stožera Civilne zaštite zadovoljstvo što je Hrvatska uspjela „kvalitetno i transparentno” nabaviti 60 tona zaštitne opreme.

"To rezultat dogovora kineske i hrvatske vlade o osiguravanju lanca nabave i ova pošiljka vrijedna gotovo 6 miliona dolara prva je od šest ili sedam pošiljki koje će sukcesivno stizati iz Kine", najavio je.

Teretnim zrakoplovom kineske tvrtke SF Airlines dopremljene su veće količine zaštitnih maski, odijela, naočala, rukavica, kao i beskontaktni toplomjeri koji će se koristiti za trijažu i dijagnostiku pacijenata.

Ovo je do sada najveća pošiljka zaštitne opreme iz Kine nakon izbijanja epidemije koronavirusa, a sličnih pošiljki će, na svojevrsnom zračnom mostu između Kine i Hrvatske, u idućim tjednima biti još nekoliko.

Tim pošiljkama osigurava se kontinuirana opskrba našeg zdravstvenog sustava i svih drugih službi tijekom epidemije, ocjenjuju u hrvatskoj Vladi. Kako navode, današnja pošiljka još je jedan primjer kvalitetne i konkretne suradnje Hrvatske i Kine. Slijedom toga, Vlada se u nabavi opreme usmjerila na suradnju s dvjema uglednim farmaceutskim kompanijama u državnom vlasništvu – MEHECO i Sinopharm.

Osim ove kupljene zaštitne opreme, istim letom dopremljena je i vrijedna donacija zaštitne opreme koju Hrvatskoj daje kineska vlada, a koju je u telefonskom razgovoru s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem prije dva tjedna najavio kineski premijer Li Keqiang, kao i donacija hrvatske zajednice u Kini Hrvatskom crvenom križu.

Pošiljku su dočekali ministar zdravstva Vili Beroš i predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić, zajedno s veleposlanicom Kine u Hrvatskoj, Nj.E. Erwen Xu, a djelatnici Civilne zaštite su je preuzeli i dalje će je distribuirati po cijeloj Hrvatskoj.

Hrvatska je do sada dobila svega jednu značajniju stranu donaciju zaštitne opreme za borbu protiv korona virusa, i to 11 tona opreme koja je potkraj ožujka stigla od strane vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kineska privatna kompanija donirala je 8. travnja zaštitne maske gradu Sisku.

Mađarska vlada je uz posredovanje zastupnika mađarske manjine Roberta Jankovicsa u Hrvatskom saboru 10. travnja dostavila donaciju zaštitne opreme Kliničkom bolničkom centru u Osijeku.

Donacija, među ostalim, sadržava deset tisuća zaštitnih maski, deset tisuća rukavica, tisuću testova na koronavirus, po tisuću zaštitnih odjela i kapa, 500 zaštitnih naočala i 500 plastičnih vizira, tisuću komada zaštitne obuće i tekućinu za dezinfekciju.

U KBC-u ističu kako je vrijednost donacije teško procijeniti, ali donirana oprema sigurno vrijedi višestruko više od tržišnih cijena prije pandemije.

Uz gotovo 6 milijuna dolara vrijednu zaštitnu opremu koja je 12. travnja stigla u Zagreb, a koja je kupljena u Kini, stigla je i donacija zaštitne opreme kineske vlade Hrvatskoj, za koju nije objavljena vrijednost.

XS
SM
MD
LG