Dostupni linkovi

Medijska udruženja Kosova osudila privođenje urednice portala Kossev


Tatjana Lazarević na uručivanju novinarske nagrade "Dušan Bogavac" u Beogradu, oktobar 2018.
Tatjana Lazarević na uručivanju novinarske nagrade "Dušan Bogavac" u Beogradu, oktobar 2018.

Asocijacija novinara Kosova (AGK) zatražila je od nadležnih organa da se rasvetle razlozi privođenja novinarke Tatjana Lazarević iz portala Kossev u Severnoj Mitrovici i "zaustave pritisci na novinare ovog portala".

Urednica portal Kossev Tatjana Lazarević privedena je u subotu 11. aprila tokom trajanja zabrane kretanja u policijsku stanicu u Severnoj Mitrovici od strane kosovske policije, zbog kršenja mere zabrane kretanja, koja je u tom gradu na severu Kosova na snazi tokom celog vikenda.

"To se dogodilo uprkos činjenici da odluka Vlade Kosova o kretanju ne važi za novinare i da su oni slobodni da rade svoj posao u bilo koje vreme", navodi AGK.

U saopštenju se kaže da je slučaj potvrdila i sama novinarka, rekavši da je izašla na teren u cilju realizacije jedne priče u Domu zdravlja u Zvečanu i iako je dokazala policajcima da ima novinarsku legitimaciju, onako kako zahtevaju uredbe vlade Kosova, novinarka je poslata u policiju uz obrazloženje da je u Severnoj Mitrovici i Zvečanu zabranjeno kretanje nakon 12 sati (podneva), te da je nakon ispitivanja Lazarević oslobođena.

„Ovo je još jedan napad u seriji pritisaka nad novinarima našeg portala u naporu da se spreči obavljanje novinarske dužnosti“, kazala je Lazarević, a prenosi AGK.

"Privođenje i ometanje novinara dok su na zadatku predstavlja pritisak ne samo na njihov rad, već i na slobodu govora. Ovo je takođe u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Kosova, kao i sa međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima", navodi AGK i podseća da novinari i ekipe mogu nastaviti da rade svoj posao, u skladu sa uredbama koje su već na snazi.

AKG zahteva od nadležnih organa da "odmah rasvetle razlozi nezakonskog privođenja i zaustave pritiske na novinare portala Kossev“.

UNS Srbije i Kosova traže odustajanje od krivičnog gonjenja

Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu pozvali su na kolegijalnu solidarnost novinara i medija na srpskom i albanskom jeziku u zahtevu da tužilac u Severnoj Mitrovici odustane od krivičnog gonjenja Tatjane Lazarević.

"UNS i UNS na Kosovu ukazuju da je ovo prvi slučaj da je u vreme vanrednih mera zbog pandemije uhapšen i u policijsku stanicu priveden novinar zbog izveštavanja u vreme zabrane kretanja, da mu preti krivični postupak, a da postoji jasna odluka prištinskih vlasti da je novinarima dozvoljen celodnevni rad na terenu" navodi se u saopštenju.

U Severnoj Mitrovici zatvorene radnje, u Zvečanu zabrana kretanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Dodaje se da su UNS i UNS na Kosovu su zabrinuti „zbog objavljivanja očigledno policijskih fotografija legitimisanja i privođenja Tatjane Lazarević i komentara javnih ličnosti koji pravdaju postupak policije, istovremeno prećutkujući da je novinarima dozvoljeno kretanja i izveštavanja u vreme policijskog časa“.

Oni su pozvali Inspektorat kosovske policije da utvdi da li su policajci prekršili svoja ovlašćenja privođenjem Tatjane Lazarević koja im je pokazala novinarsku legitimaciju.

Nevladine organizacije i mediji pozvali su u zajedničkom saopštenju za javnost policijski Inspektorat Kosova da što pre utvrdi da li su u ovom slučaju pripadnici Policije Kosova prekršili svoja ovlašćenja, a od tužilaštva da odustane od krivičnog gonjenja Tatjane Lazarević.

Pozvali su i Vladu Kosova da insistira na pravilnom sprovođenju svojih odluka, a od međunarodnih institucija i organizacija očekuju da osude ovaj postupak Policije Kosova.

"Sloboda medija je jedna od tekovina savremene civilizacije, a njen značaj se posebno ogleda danas, kada je u toku globalne krize izazvane pandemijom COVID-19 neophodno da dobijemo tačne i pravovremene informacije. Otuda smatramo neprihvatljivim da javne institucije, uključujući Policiju Kosova, utiču na sprečavanje novinara za obavljanje svojih aktivnosti na izveštavanju o pandemiji" navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali i Nova društvena inicijativa, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj – InTER Portal, Crno beli svet, Lokalna inicijativa LINK, Gračanica Online, Centar za zastupanje demokratske kulture – ACDC, Komunikacija za razvoj društva – CSD Medija Centar Čaglavica, Centar za socijalne inicijative Forum za razvoj i multietničku saradnju -FDMCi Alternativno udruženje.

XS
SM
MD
LG