Dostupni linkovi

Tužilac istražuje detalje privođenja novinarke u Severnoj Mitrovici


Prikupljanje zaštitne opreme za prvenciju korone, u Severnoj Mitrovici, 8. aprila 2020.
Prikupljanje zaštitne opreme za prvenciju korone, u Severnoj Mitrovici, 8. aprila 2020.

Urednica portal Kossev iz Severne Mitrovice Tatjana Lazarević privedena je danas (11. april) tokom trajanja zabrane kretanja u policijsku stanicu u Severnoj Mitrovici od strane kosovske policije, zbog kršenja mere zabrane kretanja, koja je u tom gradu na severu Kosova na snazi tokom celog vikenda.

Odlukom Vlade Kosova novinari i medijski radnici izuzeti su od ograničenog kretanja, ukoliko su na radnom zadatku koji se tiče situacije u vezi globalne pandemije korona virusa.

Portparol kosovske policije za region sever Branislav Radović potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se rado u krivičnom delu “ nepostupanje po zdrvastvenim propisima u vreme epidemije“, te da slučaj ide u redovnu procedure.

Tatjana Lazarević je nakon obavljenih procedura, odlukom tužioca puštena na slobodu.

U Severnoj Mitrovici zatvorene radnje, u Zvečanu zabrana kretanja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Kossev: Lazarević bila na novinarskom zadatku

Kossev portal je objavio da je Lazarević bila na novinarskom zadatku, te da se kretala pešačkom stazom preko Malog Zvečana “jer je saobraćaj Mitrovica-Zvečan obustavljen ovog ponedeljka, a samo nekoliko dana nakon što je uvedena mera karantina za opštine Severna Mitrovica i Zvečan".

Portal navodi da je krenula da izveštava o situaciji u Domu zdravlja u Zvečanu “koji je trebalo da bude deo serije tekstova o funkcionisanju zdravstvenih institucija u srpskim sredinama tokom pandemije koronavirusa”.

Kossev navodi da je prilikom privođenja Lazarević kod sebe imala dve novinarske legitimacije koje je pokazala pripadnicima interventne jedinice. Nosila je rukavice i masku, i kod sebe u torbi diktafon, naveli su.

Šta su odgovorili iz policije?

Zamenik direktora kosovske policije za region sever Besim Hoti potvrdio je za RSE da je državni tužilac zatražio da se utvrde detalji, te da ukoliko je novinarka imala zakazano snimanje u Domu zdravlja u Zvečanu „da će sve biti u redu nakon provere informacija“.

Hoti je istako da će Policija Kosova nastaviti da podržava novinare i njihov rad.

Komentari novinarsko udruženja

Reagovalo je Udruženje novinara na Kosovu, ogranaka Udruženja novinara Srbije, tražeći da se Tatjana Lazarević odmah pusti na slobodu.

U saopštenju navode da smatraju da je “sloboda medija samim činom privođenja urednice Kossev-a narušena, a da bi svako njeno dalje zadržavanje bilo ozbiljno ugrožavanje medijskih sloboda” i podsećaju da su vlasti u Prištini dozvolile kretanje novinara tokom policijskog časa.

Iz RTK odbacuju kritike Evropske federacije novinara

Optužbe lokalne vlasti protiv Kossev-a

9. aprila predsednik srpskog "Privremenog organa Kosovske Mitrovice" i zamenik gradonačelnika Severne Mitrovice Aleksandar Spirić prozvao je portal Kossev zato što je uživo na društvenim mrežama prenosio zvaničnu konferenciju za medije Kriznog štaba.

Optužio je tu redakciju da se ne bavi borbom protiv virusa i da unosi nestabilnosti u vreme pandemije političkim pitanjima koja odgovaraju vlasti u Prištini.

KoSSev je saopštio sa je u četvrtak prenosio uživo na Fejsbuk stranici redovnu konferenciju za medije Kriznog štaba, na kojima se saopštavaju najnovije informacije u vezi sa korona virusom na severu.

Iz KoSSev-a dodaju da već nekoliko godina ne dobijaju obaveštenja od većine srpskih i kosovskih institucija kojima rukovode zvaničnici Srpske liste, a čelnici ovih institucija ne odgovaraju na pozive ili pisana pitanja portala Kossev.

XS
SM
MD
LG