Dostupni linkovi

NUNS: Novi napadi vlasti na KoSSev, obavestićemo međunarodna tela


Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS)

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije osuđuje novi napad vlasti Severne Mitrovice na portal KoSSev i pruža punu podršku redakciji u daljem profesionalnom radu po kom su svih godina unazad bili prepoznati, saopšteno je iz NUNS-a.

Predsednik Privremenog organa Severne Mitrovice Aleksandar Spirić optužio je redakciju KoSSeva da se ne bavi borbom protiv korona virusa, već da unosi nestabilnost u vreme pandemije postavljanjem političkih pitanja koja odgovaraju vlastima u Prištini.

"Zabrinjava neznanje čelnika Kosovske Mitrovice da su konferencije za medije javni događaji i da se mogu prenositi uživo, a plaši potpuno neosnovano i zlonamerno optuživanje novinara da sabotiraju borbu protiv širenja zaraze i da su eksponenti politike vlasti Kosova. Takve izjave su izuzetno opasne i u velikoj meri ugrožavaju bezbednost svih u redakciji KoSSeva i njihovih porodica", navodi se u saopštenju NUNS-a.

NUNS će ove pritiske uneti u bazu napada na novinare i o njima obavestiti međunarodne novinarske asocijacije i organizacije.

"Novinari i urednica Tatjana Lazarević od prvog dana rada portala KoSSev žive i rade u vanrednim okolnostima i bili su meta fizičkih i verbalnih napada – od oružanog napada na prostorije i paljenja automobila, do hakerskih ataka na sajt i neprestanog targetiranja od strane političkih moćnika", podsećaju iz NUNS-a.

Dodaju da novinari tog portala ni u vreme pandemije nisu pošteđeni opasnih prozivki i to samo zbog činjenice da novinarski posao obavljaju profesionalno i u javnom interesu.

Predstavnike vlasti ponovo pozivamo da se uzdrže od prenagljenih reakcija, neosnovanih prijava, javnog iznošenja optužbi i opasnih izjava koje mogu da dovedu do ugrožavanja bezbednosti svih novinara.

XS
SM
MD
LG