Dostupni linkovi

Kisić Tepavčević: Epidemija pod kontrolom, znamo šta radimo


U Srbiji je do 10. aprila u 15 časova registrovano ukupno 3.105 zaraženih korona virusom, saopštila je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batuta" Darija Kisić Tepavčević.

U poslednja 24 časa testirane su 1.893 osobe, od kojih je 238 bilo pozitivno.

Preminulo je pet osoba, četiri muškog i jedna ženskog pola.

U Srbiji je do sada ukupno preminula 71 osoba i stopa smrtnosti je 2, 29 odsto.

"Današni brojevi pokazuju da znamo šta radimo i da je epidemijska krivulja pod kontrolom", rekla je Kisić Tepavčević.

Dodala je i da je broj osoba koje se mogu smatrati izlečenim preko dve stotine.

"Ne znam tačno u broj, ali naš kolektivni imunitet postepeno raste", rekla je Kisić na redovnoj konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Na Institutu Torlak pozitivno 12 zaposlenih

Zamenica direktora Instituta "Batut" izjavila je i da je na Institutu Torlak, gde se analizira najveći broj uzoraka na korona virus, kod 12 zaposlenih potvrđeno da su zaraženi.

"Na tom institutu su zaposlene 223 osobe i kod njih 12 je potvrđeno prisustvo virusa. Procedure su iste kao i u svim drugim ustanovama, izvršena je preraspodela zdravstvenih radnika, kao i u drugim ustanovama. Kolege pomažu da se održi što više ovo masovnije testiranje", rekla je Kisić Tapevčević na redovnoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Na respiratorima 136 pacijenata

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batuta" je navela i da je trenutno hospitalizovano 2.107 pacijenata, od koji je na respiratorima 136.

Precizirala je da je na Infektivnoj klinici KCS smešten 41 pacijent, na Infektivnoj klinici u KC Niš 26, u KC Vojvodine 130, a u KC Kragujevac 67.

U KBC "Dragiša Mišović" nalazi se 259 osoba, na Pulmologiji KCS 80, u staroj zgradi niške hirurgije 25, na Pulmologiji KC Niš 58, a u nekadašnjoj zgradi rehabilitacije niškog Kliničkog centra 25.

U KBC "Zemun" hospitalizovano je 340 osoba, a u KBC "Zvezdara" 364 obolela.

Kisić Tepavčević je rekla i da su na Beogradskom sajmu smeštene 232 osobe, u niškoj hali Čair i u hotelu Centar-turist 279, na Novosadskom sajmu 123 osobe, a u VMC Karaburma 64 osobe.

Kon: Nismo odustali od masovnog testiranja

U Srbiji je do sada ukupno testirano 14.240 osoba.

"Da bi se neko testirao mora da ima temperaturu preko 38 stepeni, otežano disanje ili upalu pluća", rekao je član Kriznog štaba vlade Srbije epidemiolog Predrag Kon dodavši da testiranja sada obavljaju kovid ambulante.

On je napomenuo i da, kada neko nema nikakve tegobe, neće biti testiran i da je asimptomatsko testiranje moguće samo u slučaju zdravstvenih radnika.

Predrag Kon je rekao i da se nije odsutalo od ideje takozvanog masovnog testiranja.

On je rekao i da će kontakata zaraženih osoba biti sve više i više i da će se testiranja nastaviti i kada epidemija počne da jenjava.

Dodao je i da laki pacijenti i kasnije treba da se izoluju.

"Zastoj u testiranju bio je posledica banalnih stvari", rekao je Kon.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batuta" Darija Kisić Tepavčević navela je da su svi koji je trebalo da budu testirani, testirani.

"Neki su duže čekali na rezultate", objasnila je Kisić.

Kisić: Vidi se kraj, ne budimo nestrpljivi

Srbija se nalazi u petoj nedelji epidemije korona virusa, i ulazi u šestu, rekao je Kon, dodavši da krivulja pokazuje da se nalazimo u maksimumu epidemije, a da nemamo skok.

"U tom periodu su mogućnosti dvojake – jedna je da nam uđe u neku osetljivu populaciju i da dovede do eksplozije, a druga je da se zabrane kontakti", naveo je Kon.

On je ukazao da su u vreme praznika kontakti češći i da je to najosetljiviji period

"Nije meni cilj zabrana kao zabrana, nego da stigne do svesti ljudi da su kontakti neprihvatljivi u ovom trenutku", rekao je Kon i dodao da se lomimo oko toga da li ćemo uspeti virus da potisnemo do te mere da se on ne podigne.

Kon je naveo i da bi otvaranje škola trebalo da bude poslednja mera koja će biti doenta kada se jednom krene sa popuštanjem restrikcija.

Sa njim je saglasna i zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batuta" Darija Kisić Tepavčević.

"Vidi se kraj epidemije, ali ne treba da budemo nestrpljivi i da sve ovo što smo postigli zbog lepog vremena i želje da se družimo pokvarimo", izjavila je Kisić Tepavčević.

U Srbiji od danas u 17 časova, na snagu stupa zabrana kretanja koja će trajati tokom čitavog vikenda, odnosno do ponedeljka u 5 sati ujutru.

To će biti i najduži policijski čas od početka vanrednog stanja koje je u Srbiji uvedeno 15. marta.

XS
SM
MD
LG