Dostupni linkovi

Poslodavci u FBiH: Nismo tražili smanjenje penzija i socijalnih naknada


Zatvorene radnje i restorani u Sarajevu zbog pandemije korona virusa
Zatvorene radnje i restorani u Sarajevu zbog pandemije korona virusa

Udruženje poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine (UPFBiH) podržava mjere Vlade Federacije BiH za opravak privrede, ali ne da to ide preko leđa penzionera, te korisnika invalidnina i drugih najugroženijih kategorija, navodi se u priopćenju objavljenom u utorak, 7. aprila.

Iz UPFBiH još jednom su ponovili kako zahtjevaju od Vlade Federacije BiH hitno usvajanje rebalansa budžeta na nivou FBiH, kantona, opština i gradova. Dodaju kako sav prihod, osim neophodnog za funkcioniranje sistema, treba preusmjeriti na sprečavanje širenja zaraze, socijalnu i zdravstvenu sigurnost građana, te očuvanje ekonomije.

Niko iz Udruženja poslodavaca FBiH nikada nije tražio smanjenje penzija, socijalnih naknada i davanja i preusmjeravanje tih sredstava za pomoć privredi.

U UPFBiH još jednom pozivaju nadležne u Vladi FBiH i drugim institucijama odgovorno i savjesno rade svoj posao, da ne koriste ovo vrijeme krize za skupljanje jeftinih političkih poena, ostvarivanje ličnih i partikularnih interesa, nego da opći interes bude u prvom planu.

Predstavnici UPFBiH su spremni nastaviti raditi na poboljšanju teksta Prijedloga zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i insistirati da se donesu rješenja na osnovu kojih će posljedice krize najmanje osjetiti oni koji imaju najmanje, odnosno, radnici, poslodavci više, a država - najviše, navodi se u priopćenju.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić potpisao je naveče 6. aprila Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica u tekstu koji je prethodno utvrdila Vlada Federacije BiH. Zakonom, koji je u javnosti nazvan i "Antikorona zakon", su propisane precizne mjere za ublažavanje negativnih posljedice pandemije, poput subvencioniranja doprinosa iz sredstava Budžeta FBiH.

Pravo na subvencioniranje doprinosa imaju poslovni subjekti i poduzetnici uz uvjet da su izmirene obaveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plaće zaključno sa februarom 2020. godine.

XS
SM
MD
LG