Dostupni linkovi

Potpisan 'Antikorona zakon' u FBiH


Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić potpisao je naveče 6 aprila Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić potpisao je naveče 6 aprila Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica u tekstu koji je prethodno utvrdila Vlada Federacije BiH.

Zakonom, koji je u javnosti nazvan i "Antikorona zakon", su propisane precizne mjere za ublažavanje negativnih posljedice pandemije, poput subvencioniranja doprinosa iz sredstava Budžeta FBiH.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Propisano je da poslovni subjekti imaju pravo na subvencioniranje doprinosa u iznosu od 244,85 KM mjesečno po svakom zaposlenom, počevši od obračuna i isplate bruto plate za april 2020. godine i svaki naredni mjesec, uključujući i obračun i isplatu plaća i za mjesec nakon prestanka stanja nesreće.

"Subvencioniranje doprinosa za svakog zaposlenog vrši se na način da se za penziono-invalidsko osiguranje usmjerava 135,70 KM, za zdravstveno osiguranje 97,35 KM i za nezaposlenost 11,80 KM, ukoliko u mjesecu za koji se vrši obračun plaće imaju pad ostvarenog prometa 20 posto i više u odnosu na ostvareni prosječni promet u januaru i februaru 2020. godine", navodi se u članu 4. stav (2) Prijedloga.

Pravo na subvencioniranje doprinosa imaju poslovni subjekti i poduzetnici uz uvjet da su izmirene obaveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plaće zaključno sa februarom 2020. godine.

XS
SM
MD
LG