Dostupni linkovi

Novalić: Usvojeno 10 mjera za očuvanje radnih mjesta


Premijer Federacije BiH Fadil Novalić.
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić nakon redovne sjednice Vlade u petak je saopštio da je usvojen Nacrt zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica korona virusa u ovom bosanskohercegovačkom entitetu.

„Imamo jasan plan za ublažavanje negativnih posljedica pandemije. Ovim zakonom počinje spašavanje ekonomije Federacije BiH a on predviđa 10 mjera. Zakon predviđa da će doprinosi na minimalnu plaću biti plaćeni za sve subjekte u realnom sektoru. Od ovog će biti izuzeti javni i finansijski sektor. Osim toga radimo i na rebalansu budžeta. Planiramo preusmjeriti sva sredstva koja nam sada nisu potrebna na saniranje posljedica pandemije korona virusa. Najvažnija stvar nam je sačuvati radna mjesta posebno u privredi“, rekao je Novalić novinarima u Sarajevu.

Naglasio je da će se privredi ukiniti plaćanje akontacija na dobit, zatezne kamate, te da će se obustaviti svi upravni i sudski postupci dok traje pandemija ali i 90 dana nakon toga.

"Osim toga Razvojnoj banci Federacije BiH ćemo dati depozit od 80 miliona KM (oko 40 miliona eura) za uspostavu garancijskog fonda kako bi se preko nje održala likvidnost malih i srednjih preduzeća", kazao je Novalić

Od banaka, Novalić je zatražio do kraja dana iznesu jasne planove na koji način i kako će pomoći privredi.

„Onim radnicima koji ostanu bez posla Federacija BiH će isplaćivati sredstva preko biroa za zapošljavanje i novca za to ima dovoljno,“ rekao je Novalić.

Pozvao je i sve kantone i općine u Federaciji BiH da naprave planove kako pomoći privredi i odrede se o tome kome je ta pomoć najpotrebnija.

XS
SM
MD
LG