Dostupni linkovi

Još dvije osobe preminule u Mostaru od posljedica korona virusa


Još dvije osobe sa prostora Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) preminule su od posljedica zaraze korona virusom, potvrđeno je u utorak, 7. aprila, na redovnoj konferenciji za medije Štaba civilne zaštite HNK-a u Mostaru.


“Ovoga puta imamo podatke o dvije izgubljene bitke za život. Riječ je o dvije žene, preminule. Jedna je rođena u Konjicu, godište 1942, druga iz Čitluka, 1937. godište. Obje su preminule tijekom posljednja 24 sata u 'Covid bolnici' u Mostaru”, saopćio je Darko Juka, savjetnik premijera HNK-a i član kantonalnog Štaba civilne zaštite.

Siniša Skočibušić, specijalista infektologije sa Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar istakao je da su navedene dvije ženske osobe bile starije životne dobi i sa prethodnim komorbiditetima.

"Ja ne bih mogao sad govoriti pojedinačno za svaku pacijenticu, ali upravo oni rizični faktori, kao što su dijabetes, tlak, kronična opstruktivna plućna bolest su opterećivali i bolesnice”, rekao je dr. Skočibušić.

Ne navodeći više detalja, dr. Skočibušić je rekao da je jedna od umrlih pacijentica bila prije šest dana primljena u 'Covid bolnicu' u Mostaru, dok je druga u bolnici završila prije tri dana.

“Moram vam reći da se doista radi jako puno, ali nažalost, zbog karaktera bolesti i zbog prethodnih komorbiditeta, liječenje vrlo često je neuspješno”, dodao je dr. Skočibušić.

Prema javnosti do sada dostupnim podacima, ukupno je devet osoba od izbijanja epidemije umrlo u Mostaru, što se odnosi na oboljele iz Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona.

S obzirom da je tokom prijepodneva i u Prijedoru preminuo jedan pacijent, ukupan broj smrtnih slučajeva u BiH sada iznosi 33 osobe.

Na konferenciji Štaba CZ HNK-a je saopćeno i kako je do ponoći između ponedjeljka i utorka u SKB Mostar testiran uzorak 151 osobe na korona virus, te da je njih 20 novih pozitivnih i to devet iz Čapljine, sedam iz Čitluka, iz Mostara tri, te jedan iz Jablanice. Trenutno u HNK ima 123 potvrđena slučaja korona virusa.

Predstavnik Štaba CZ HNK Darklo Juka je saopćio i da je među pozitivnim na korona virus i načelnik općine Čitluk, Marin Radišić.

On je kazao i kako je od juče u samoizolaciji i doktor Jurica Arapović, iz bolnice za 'Covid-19' u Mostaru, inače do sada jedna od najistaknutijih osoba u borbi sa pandemijom korona virusa na jugu BiH. Rečeno je da će dr. Arapović ostati u samoizolaciji tokom narednih 14 dana.

TV Liberty: Stigma
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:28:31 0:00

XS
SM
MD
LG