Dostupni linkovi

Mandić: U FBiH u protekla 24 sata potvrđeno 45 novih slučajeva


Sarajevo, 06. april
Sarajevo, 06. april

Prema posljednjim podacima objavljenim na stranici Ministarstva civilnih poslova, u BiH je zaraženo 778 osoba, 30 je preminulo uslijed posljedica COVID-19 bolesti, a testirano je preko sedam hiljada osoba.

U Republici Srpskoj na korona virus je pozitivno 346 osoba i registrovano je jedanaest smrtnih slučajeva. U Federaciji je potvrđeno 416 slučajeva zaraze dok je 19 smrtnih slučajeva. U distriktu Brčko je 16 osoba pozitivno na korona virus.

U bolnici „Dr Mladen Stojanović“ u Prijedoru preminuo je muškarac, otac prvozaraženog Prijedorčanina, koji je preminuo prije nekoliko dana u bolnici u Banjaluci. Ovu vijest je potvrdio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, koji je istovremeno komandant Štaba za vanredne situacije.


Govoreći o situciji u Federaciji BiH, na konferenciji za medije u Sarajevu, federalni minstar zdravstva Vjekoslav Mandić je izjavio da se na bolničkom liječenju nalaze 64 pacijenta od kojih je šest u teškom stanju, odnosno da su priključeni na respirator. Podsjetio je na mjere zaštite, kako se ne bi dozvolio veliki broj zaraženih u istom momentu, što bi, kako je rekao, bio veliki udar na zdravstveni sistem.

Više novinarskih pitanja odnosilo se na okolnosti smrti doktora Šefika Pašagića, koji je u nedelju preminuo u Sarajevu, a kako je objavila njegova porodica, nije dobio blagovremenu medicinsku zaštitu, jer ekipe nisu imale zaštitnu odjeću. Ministar Mandić je rekao da jeste problem nabavka ove odjeće, ali da to nikako ne može biti opravdanje da bilo koji bolesnik ostane bez medicinske zaštite. O okolnostima smrti doktora Pašagića kao i još nekoliko smrtnih slučajeva u Sarajevu, ministar Mandić nije želio da se očituje dok se, kako je rekao, sveobuhvatno ne sagleda tok bolesti i način postupanja medicinskog osoblja.

TV Liberty: Stigma
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:28:31 0:00

Victor Olsavszky, šef Ureda Svjetske zdravstvene organizacije u BiH istakao je da je na svjetskom i evropskom nivou situacija sa pandemijom korona virusa bolja, te da se u Italiji i Španiji posljednjih dana vidi pomak, jer se smanjuje broj umrlih, ali i oboljelih osoba.

Olsavszky je rekao da i pored preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za msaovnim testiranjem građana, testiranje na zahtjev, odnosno dobrovoljno testiranje, nije preporučeno i da jedini koji to mogu odlučiti su zdravstveni profesionalci, odnosno doktori.

XS
SM
MD
LG