Dostupni linkovi

OEBS zabrinut za slobodu medija u Srbiji zbog ograničenog informisanja o korona virusu


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir i šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio izrazili su zabrinutost zbog nove odluke Vlade Srbije o informisanju tokom vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa i uticaja koji bi mogla da ima na slobodan pristup informacijama.

U saopštenju OEBS piše da "ta odluka novinarima i medijima isključuje mogućnost dobijanje informacija o pandemiji iz drugih izvora, sem onih koji su pomenuti u toj odluci".

Dezir: Zabrinut sam za rad medija nakon odluke Vlade

Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir je rekao da je slobodan pristup informacijama od ključnog značaja za medije, koji u vreme zdravstvene krize imaju veliku ulogu u pružanju važnih informacija javnosti i u borbi protiv širenja lažnih informacija o pandemiji.

"Iako u potpunosti razumem potrebu borbe protiv emitovanja lažnih informacija tokom ove zdravstvene krize, zabrinut sam zbog uticaja ove odluke na rad medija i novinara, kao i na njihovu sposobnost da izveštavaju o pandemiji i da objavljuju informacije koje potiču od različitih izvora", naveo je Dezir.

On je naglasio da bi odluka Vlade Srbije najviše mogla da utiče na lokalne medije, imajući u vidu njihov kapacitet da izveštavaju o lokalnim temama povezanim s pandemijom.

Oricio: Očuvati slobodan protok informacija

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Oricio naveo je da ta organizacija u potpunosti podržava sve napore vlasti u borbi protiv korona virusa, ali da oni treba da uključuju pružanje pouzdanih informacija građanima tokom pandemije.

"Kako bi bilo očuvano poverenje, sprečena nervoza ili panika i obezbeđena saradnja građana, ključno je da se dodatno zaštiti slobodan protok informacija, da se očuva pluralizam izvora i puna transparentnost tokom vanrednog stanja", rekao je Oricio.

Vlada Srbije je 28. marta usvojila Zaključak o informisanju u vreme pandemije koji propisuje centralizaciju javnih informacija o pandemiji korona virusa tokom vanrednog stanja.

Ta odluka predviđa da sve informacije u vezi s pandemijom javnosti saopštava premijerka Srbije Ana Brnabić ili lice koje ovlasti Krizni štab.

XS
SM
MD
LG