Dostupni linkovi

Vlada Srbije: Za obaveštavanje javnosti o korona virusu zadužen isključivo Krizni štab


Beograd, 30 mart 2020.
Beograd, 30 mart 2020.

Vlada Srbije donela je Zaključak, po kome je za obaveštavanje javnosti o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje COVID-19 zadužen Krizni štab za suzbijanje te zarazne bolesti, na čijem je čelu predsednica Vlade Srbije.

BLOG UŽIVO o korona virusu

"Sva obaveštenja daje ona ili lica koje ovlasti Krizni štab", navela je Vlada Srbije u Zaključku donetom 28. marta, koji je u utorak 31. marta objavljen u Službenom glasniku.

"Obaveštenja o preduzetim zdravstvenim merama i drugim informacijama koje se odnose na lečenje bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, data javnosti od strane neovlašćenih lica ne mogu se smatrati tačnim i proverenim, uz mogućnost primene propisa koji se odnose na odgovornost i pravne posledice za širenje dezinformacija u periodu vanrednog stanja", upozorava se u Zaključku Vlade.

U Zaključku se navodi da informisanje stanovništva o stanju i posledicama zarazne bolesti "predstavlja posebnu meru za zaštitu stanovništva od zarazne bolesti" te da je u uslovima vanrednog stanja "apsolutni imperative da građani dobiju isključivo proverene i tačne informacije u vezi sa stanjem i posledicama oko COVID-a".

"Gradonačelnici, odnosno predsednici opština i štabovi za vanredne situacije jedinica lokalne samouprave zadužuju se da sve informacije u vezi stanja i posledica zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 u jedinicama lokalne samouprave usmeravaju isključivo ka Kriznom štabu, koji će obezbediti da se izvrše neophodne provere i preduzmu odgovarajuće mere na pravovremenom i tačnom informisanju javnosti", stoji u Zaključku.

Dalje se navodi da "ustanove, zdravstveni radnici ili pravna lica koje obavljaju zdravstvenu delatnost, medicinske informacije isključivo u delu mera koje sami sprovode dostavljaju nadležnom zavodu, odnosno institutu za javno zdravlje, koji te informacije dalje usmeravaju ka Kriznom štabu", stoji u Zaključku Vlade Srbije.

XS
SM
MD
LG