Dostupni linkovi

U Crnoj Gori četiri nova slučaja korona virusa


Klinički centar u Podgorici
Klinički centar u Podgorici

U Crnoj Gori registrovana su četiri nova slučaja zaraženih virusom korona, čime broj oboljelih iznosi 109, rekao je direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Jevto Eraković, navodeći da slijedi teži period, sa većim brojem inficiranih i komplikacijama.

Kako je naveo, u toj zdravstvenoj ustanovi trenutno se liječi 16 pacijenata oboljelih od virusa korona, od kojih je njih 12 na infektivnoj klinici.

„Četiri pacijenta su na Intenzivnoj njezi. Tri su stabilno a jedan je na respiratoru, životno ugrožen“, kazao je Eraković.

Šef kriznog medicinskog štaba, Ranko Lazović, je poručio kako "discipline nikada dosta", a da je samodisciplina ujedno najveća pomoć koji mogu dobiti.

„Što manje boravite na ulici. Nikakve grupe, nikakva okupljanja. Posljednje mjere koje smo donijeli su uvedene jer je primjećen velik broj građana koji je iskoristio lijepo vrijeme da prošeta a nije trebalo“, kazao je Lazović.

Prema njegovim riječima, broj zdravstvenih radnika u Crnoj Gori čini 2.130 ljekara, 22 epidemiologa kao i više od tri hiljade medicinskih sestara. Kako kaže, ukoliko bude potrebno svi će biti angažovani.

Ranije je objavljeno da je u Crnoj Gori virusom korona zaraženo deset zdravstvenih radnika, dok je njih 237 u samoizolaciji.

„Ne postoji precizna terapija. Sabrali smo iskustva Kine i razvijenih država poput Njemačke, Francuske i drugih, sublimirali ih i te protokole slijedimo. Terapija se se prilagođava na dnevnom nivou od zavisnosti kojoj grupi pacijenata pripada onaj kojeg liječimo“, kazao je Lazović.

Upitan koliko je odgovorno odbijati respiratore iz Srbije koji su ponuđeni kao poklon a, s druge strane, tražiti od NATO saveza pomoć od 320, Eraković je odgovorio da zdravstveni sistem u ovom trenutku ima više nego dovoljno respiratora.

„Spremamo se za više scenarija i postavili smo visoke uslove u smislu da, ako bude raširena epidemija i tada će Crna Gora biti spremna da odgovori brojem respiratora prema svakom građaninu“, kazao je Eraković.

On je naveo da Crna Gora raspolaže sa 106 respiratora.

XS
SM
MD
LG