Dostupni linkovi

Vasiljković pušten iz zatvora i protjeran iz Hrvatske


Dragan Vasiljković nakon izručenja iz Australije Hrvatskoj 2015. godine, arhivska fotografija
Dragan Vasiljković nakon izručenja iz Australije Hrvatskoj 2015. godine, arhivska fotografija

U subotu, 28. marta, rano ujutro iz lepoglavskog zatvora pušten je osuđenik za ratne zločine Dragan Vasiljković, poznat i kao kapetan Dragan, koji je potom protjeran iz Hrvatske, javlja zagrebački Jutarnji list.

Naime, Vasiljković je u rješenju o otpuštanju imao naredbu da u roku od 24 sata mora napustiti teritorij Republike Hrvatske, pa su ga u lepoglavskoj kaznionici preuzeli policajci koji su ga prevezli do graničnog prijelaza na Bajakovu sa Srbijom gdje je u 9.30 protjeran iz Hrvatske temeljem rješenja sa zabranom ulaska i boravka na području Europskog gospodarskog prostora u trajanju od 20 godina.

U Ministarstvu pravosuđa potvrdili su da je Vasiljković pušten nakon što je odslužio zatvorsku kaznu.

Osuđen za ratne zločine u Hrvatskoj

Vasiljković je pravomoćno osuđen na 13,5 godina zatvora zbog ratnih zločina po zapovjednoj odgovornosti u Kninu i Glini u ratu u Hrvatskoj 1991. i 1992. godine.

Na suđenju je dokazano da je kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Tako je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Isto tako je i tijekom srpnja 1991. godine u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Za vrijeme napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

U izdržavanje kazne uračunato vrijeme u Australiji

Budući da mu je u izdržavanje kazne uračunato i vrijeme provedeno u ekstradicijskom pritvoru u Australiji od osam godina i devet mjeseci te u istražnom zatvoru u Hrvatskoj, kazna mu je istekla krajem ožujka.

U tri navrata su mu odbijani zahtjevi za uvjetnim prijevremenim otpustom.

Vasiljković, koji ima srpsko i australsko državljanstvo, uhićen je u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa. U srpnju 2015. izručen je Hrvatskoj, a od početka je negirao kaznena djela koja su mu se stavljala na teret i tvrdio da su svjedoci lažno iskazivali.

XS
SM
MD
LG