Dostupni linkovi

Vasiljković na slobodi krajem ožujka


Dragan Vasiljković u sudnici u Splitu 2016. godine, arhivska fotografija
Dragan Vasiljković u sudnici u Splitu 2016. godine, arhivska fotografija

Dragan Vasiljković, zvani „kapetan Dragan“, osuđen u Hrvatskoj na 13,5 godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u ratu u Hrvatskoj, uskoro će odslužiti kaznu i krajem ožujka biti pušten na slobodu.

U Ministarstvu pravosuđa na upit Radija Slobodna Europa nisu komentirali ovu vijest. „Sukladno Zakonu o izvršavanju kazne zatvora podaci o zatvoreniku su službena i profesionalna tajna. S obzirom na navedeno nismo u mogućnosti odgovoriti na Vaš upit“, stoji u njihovom odgovoru.

Dragan Vasiljković je bio zapovjednik paravojne skupine samoproglašene „Republike Srpska Krajina“ i optužen je i osuđen na Županijskom sudu u Splitu za ratne zločine u Kninu i Glini - za ratni zločin nad zarobljenicima na Kninskoj tvrđavi u lipnju i srpnju 1991. te napad na Glinu i prigradska naselja Jukinac i Gornji i Donji Viduševac, gdje je razarana i pljačkana privatna imovina, ubijani i protjerivani civili i ubijen njemački novinar Egon Scotland. Oslobođen je optužbe da je naredio ubojstvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u veljači 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Vasiljković se nakon rata u Hrvatskoj vratio u Australiju, gdje je živio kao učitelj golfa pod imenom Daniel Sneeden. Nakon što ga je Hrvatska optužila za ratne zločine i zatražila njegovo izručenje, on ga je 11 godina odgađao, dok konačno srpnja 2015. godine nije izručen Hrvatskoj i 2017. godine osuđen. Triput je tražio uvjetni otpust i triput je odbijen.

U svom odgovoru na naš upit Ministarsto pravosuđa podsjeća na rješenje Županijskog suda u Varaždinu iz rujna 2019. godine kojim je kao neosnovan odbijen treći zahtjev njegovih odvjetnika. "Aktualno je smješten na Odjelu pojačanog nadzora te je u jednom navratu i stegovno kažnjavan za lakši stegovni prijestup“, stoji u priopćenju varaždinskog Županijskog suda.

Dodaje se i kako iz navoda Kaznionice u Lepoglavi proizlazi da Vasiljković kaznionicu uspoređuje s "nacističkim logorom" te u javnosti stvara lažni dojam žrtve hrvatskog pravosuđa i diskriminacije po nacionalnoj osnovi.

Zaključeno je da nije promijenio svoje ponašanje i stavove nakon počinjenih kaznenih djela te je i dalje nekritičan spram svog ponašanja, tako da svrha kažnjavanja još nije ostvarena.

Za Vasiljkovićevo zdravstveno stanje, prema medicinskoj dokumentaciji, utvrđeno je da je pod kontrolom.

XS
SM
MD
LG