Dostupni linkovi

Ponovo odbijen zahtjev kapetana Dragana za puštanje na slobodu


Županijski sud u Varaždinu odbio je zahtjev Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetan Dragan, za uvjetnim puštanjem na slobodu, priopćio je glasnogovornik Suda Igora Pavlica, objavljeno je u petak na internetskim stranicama suda.

Navodi se da je Vasiljković osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 13 godina i 6 mjeseci, po presudi Županijskog suda u Splitu od 26. rujna 2017., a koja je pravomoćna od 12. lipnja 2018.

Kako prenosi hrvatski portal Index.hr, takvu odluku Vijeće Županijskog suda u Varaždinu „u bitnom obrazlaže time da nisu ispunjene pretpostavke za uvjetni otpust zatvorenika“ te da je „radi postizanja svrhe kažnjavanja, nužno da zatvorenik nastavi sa izdržavanjem iste“, dodaje se u priopćenju.

Vijeće je imalo u vidu kako je zatvorenik Dragan Vasiljković do sada neosuđivana osoba, da se protiv njega ne vode drugi kazneni postupci te da ima osiguran prihvat nakon izdržavanja kazne, ali je utvrđeno i da je zatvorenik nekritičan prema kaznenim djelima, koja negira, te kaznu smatra nezasluženom i neprilagođen je.

„Aktualno je smješten na Odjelu pojačanog nadzora te je u jednom navratu i stegovno kažnjavan za lakši stegovni prijestup“, stoji u priopćenju varaždinskog Županijskog suda.

Dodaje i kako iz navoda Kaznionice u Lepoglavi proizlazi da Vasiljković kaznionicu uspoređuje s 'nacističkim logorom' te u javnosti stvara lažni dojam žrtve hrvatskog pravosuđa i diskriminacije po nacionalnoj osnovi.

S obzirom na činjneicu da mu je u vrijeme izdržavanja kazne uračunato osam godina i devet mjeseci, koliko je proveo u ekstradicionom zatvoru u Australiji, kao i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u Hrvatskoj, dosad je u zatvoru bio 13 godina, pa su stečeni formalni uslovi za puštanje na slobodu, navodi hrvatski portal.

Sud je i prošle godine odbio njegov zahtjev za puštanjem na slobodu.

Vasiljković je osuđen po optužnici za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj.

XS
SM
MD
LG