Dostupni linkovi

U Srbiji ukupno 528 zaraženih, osmoro preminulih


U Srbiji je do 15 časova 27. marta registrovano ukupno 528 slučajeva COVID-19. Do poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 259 osoba od kojih je 71 pozitivno i 188 negativno na korona virus. Od potvrđenog 71 slučaja, njih 48 je hospitalizovano. Do sada je preminulo osam osoba, potvrdili su epidemiolozi na redovnoj konfereniciji za novinare u Beogradu.

"U Kliničkom centru Vojvodine preminuo je 62-godišnji pacijent pozitivan na korona virus koji je inače bolovao od dijabetesa", saopštila je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Batuta" Darija Kisić Tepavčević.

BLOG UŽIVO o korona virusu

Kada je reč o muškarcu koji je preminuo u bolnici u Šapcu, Kisić Tepavčević je rekla da u tom slučaju još nema potvrđenog podatka o infekciji korona virusom, tako da je, prema zvaničnim podacima, u Srbiji dosad od posledica korona virusa preminulo osam osoba, uključujići i poslednji slučaj u Kliničkom centru Vojvodine.

V.d. direktora šabačkog Zavoda za javno zdravlje Branko Vujković izjavio je prethodno na konferenciji za novinare u tom gradu da je muškarac star 60 godine iz Šapca, koji je preminuo 25. marta, bio pozitivan na korona virus, prenela je Radio televizija Srbije.

Korona virus zabeležen je u 35 gradova Srbije. Najviše obolelih je u Beogradu 219, u Valjevu 45, Ćuprija 41, Niš 40, Kruševac i Kragujevac po 14 zaraženih, a u Čačku 11. U ostalim gradovima zabeleženi pojedinačni slučajevi, rekla je Kisić Tepavčević.

Do 12 sati je bilo 45 obolelih na respiratoru, navela je ona.

Navodeći da je trenutno broj infekcija stabilan, Kisić Tepavčević je rekla da je od ukupnog broja hospitalizovanih koji su bili pozitivni na korona virus, njih 42 označeno kao zdravo i otpušteno iz bolnica jer su imali dvostruki negativan nalaz na prisustvo virusa.

Dodala je da smrtnost u Srbiji od infekcije korona virusom trenutno iznosi 1,52 odsto.

Kon: U naredne dve nedelje porast obolelih

Epidemiolog Predrag Kon ocenio je da "ulazimo u dve najteže nedelje" s obzirom na mogući porast zaraženih i da je potrebna "gvozdena disciplina" u pridržavanju mera.

"U nedelji iza toga možemo očekivati dalji porast, ali je moguće i zaravnjenje situacije", rekao je Kon na konfrenciji za novinare.

On je dodao da Srbija ulazi u četvrtu nedelju epidemije i da je "situacija zadovoljavajuća u ukupnom nezadovoljavajućem stanju".

"Ako se uporedi sa situacijom u Italiji u tom periodu, deset puta je manji intenzitet aktivnosti virusa. Pred nama su dve nedelje koje očekujemo kao najteže do sada", rekao je Kon.

On je rekao da je Beogradski sajam, gde je postavljeno 3.000 kreveta, već spreman za prijem pacijenata i da je pitanje je trenutka kada će biti određeno da počne prihvat. Kon je naveo i da odluka o evetualnom zatvaranju gradova ne zavisi samo od toka epidemije već i mnogih drugih stvari i koliko bi zbog toga društvo trpelo.

Sajamska hala kao karantin
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Kisić Tepavčević: Još nema potrebe za Sajmom

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević je rekla da na Sajmu još nije predviđen smeštaj osoba koje budu pozitivne na korona virus.

"Još uvek naš zdravstveni sistem ima kapacitete, gde bi bili smešteni oboleli. Pripremaju se takvi objekti ne samo u Beogradu već i šire, ali još nema potrebe za takvom vrstom smeštaja", rekla je Kisić.

Ona je ocenila da je epidemija pod kontrolom. "To ohrabruje, ali treba biti oprezan jer sutacija može da se menja iz časa u čas", rekla je Tepavčević.

Navela je i da je dosadašnja struktura oboljenja pokazala pravilo da niko nije bezbedan.

"To je novi virus i svi smo osetljivi jer nismo ranije došli u dodir s njim. Imamo i trudnice, i novorođenčad i starije od 90 godina ali najčešće obolevaju, a posebno najčešće komplikacije imaju osobe sa hroničnim oboljenjima i imunodeficijentnim stanjima", navela je zamenica direktora Instituta Batut.

Dodala je da je kod više od 90 odsto pacijenata potvrđeno prisustvo makar još jednog hroničnog oboljenja, poput šećerne bolesti i kardiovaskularnih oboljenja, a često i jednog i drugog.

XS
SM
MD
LG