Dostupni linkovi

Ambasadorka Čen Bo za RSE: Kineski lekari daju sve od sebe


Kineska i srbijanska zastava
Kineska i srbijanska zastava

Tim medicinskih stručnjaka iz Kine posetio je u protekla dva dana Institut za javno zdravlje Batut i druge zdravstvene ustanove, sproveo sveobuhvatne i detaljne razmene sa srpskim kolegama o prevenciji i kontroli, lečenju i drugim pitanjima u vezi sa epidemijom virusa Covid 19, rečeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Ambasadi Narodne Republike Kine u Srbiji.

Čen Bo, ambasadorka Kine u Srbiji, rekla je za RSE da se šestočlani kineski stručni tim pre odlaska iz Kine upoznao sa osnovnim situacijama zdravstvenog sistema u Srbiji i stanjem razvoja epidemije, kao i sa uvedenim merama prevencije i kontrole.

“Uverena sam da će oni nastaviti da daju sve od sebe kako bi dali svoj doprinos borbi protiv epidemije virusa Covid-19 u Srbiji”, rekla je Čen Bo za RSE.

Ona je navela da su među njima stručnjaci za prevenciju i kontrolu infektivnih bolesti, za respiratorna i druga ozbiljna oboljenja, psihologiju, kao i da je svaki član tima učestvovao u borbi protiv epidemije virusa Covid 19 u Kini i u tome stekao veliko praktično iskustvo.

Ambasadorka Čen Bo kaže je Kineski tim stručnjaka do sada dva puta prisustvovao sastanku kriznog štaba i izneo svoja mišljenja i predloge kako da se dalje u Srbiji ojača prevencija i lečenje epidemije virusa Covid 19. Kako bi spremno dočekala kineski tim, srpska strana takođe je sprovela kompletne pripreme, izradila sveobuhvatan, naučni plan rada i pružila potpunu logističku podršku.

Tim medicinskih stručnjaka za borbu protiv epidemije korona virusa iz kineske provincije Guangdong 21. marta uveče stigao je u Beograd.

Nakon sastanka sa lekarima iz Kine, 23. marta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Beogradu da će Srbija po njihovoj preporuci “napasti korona virus” i započeti masovna testiranja, kao i trijažu pacijenata po kriterijumu blagih, srednjih i najtežih stanja i njihovo smeštanje u adekvatne centre za lečenje i bolnice.

Ministar odbrane sa kineskim lekarima


Aleksandar Vulin, ministar odbrane Srbije, sastao se 24. marta na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu sa šestočlanim timom medicinskih eksperata iz Narodne Republike Kine koji Srbiji pomažu u borbi protiv epidemije koronavirusa, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije (MOD).

“Naše čelično prijateljstvo pokazuje se u ovim teškim trenucima. Uz pomoć Narodne Republike Kine, njihove lekare, medicinsku i tehničku pomoć, mi ponovo imamo nadu. Možemo da verujemo da ćemo se izboriti sa ovim virusom efikasnije nego što bismo to mogli da uradimo sami”, rekao je ministar Vulin.

General Dragan Dinčić, šef kriznog štaba VMA i zamenik načelnika VMA, rekao je da su lekari iz te ustanove od kineskih eksperata čuli predavanja na temu dijagnostike, terapije i epidemiologije Covida-19.

“Trudili smo se da im prikažemo sve za šta smo do sada imali mogućnosti, znanja i snage da uradimo i da im kažemo šta su naši planovi u budućnosti”, rekao je general Dinčić.

U ime šestočlanog medicinskog tima, koji je Vlada Narodne Republike Kine uputila kako bi Srbiji pružila pomoć u borbi sa epidemijom, ovom prilikom obratio se šef delegacije Peng Ziđang rekavši da je njegov tim, osim VMA, do sada posetio i Institut za javno zdravlje Srbije Batut i da je, nakon sagledavanja epidemiološke situacija u Srbiji, predsedniku Republike i premijerki predloženo na koji način da prošire mere koje bi pomogle u suzbijanju zaraze virusom korona.

Misnistar Aleksandar Vulin je u ime Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i građana Srbije zahvalio timu kineskih medicinskih eksperata što su, kako je istakao, napustili svoje porodice, prijatelje i zemlju da bi pomogli narodu Srbije.

XS
SM
MD
LG