Dostupni linkovi

Milićević: Nisam blokirala nabavku testova za detekciju korona virusa


Komandantica Federalnog štaba civilne zaštite i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević, 25 mart 2020.
Komandantica Federalnog štaba civilne zaštite i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević, 25 mart 2020.

Komandantica Federalnog štaba civilne zaštite i ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević oglasila se saopštenjem za javnost u kojem je osudila tvrdnje da je blokirala nabavku testova za detekciju korona virusa, kao i da je ona osoba zbog koje kasne odluke na štetu zdravlja građana.

"Niti jednog trenutka, ni na koji način, nisam, niti ću blokirati nabavku testova za detekciju korona virusa ili bilo koje druge zdravstvene opreme. Zahtijevam i zahtijevaću jedino da se u ovoj kriznoj situaciji mora slušati liječnička struka i Zavod za javno zdravstvo, koji daju konačnu riječ koliko i koje vrsta testova i medicinske opreme se nabavlja", naglasila je u saopštenju Milićević.

Kao jedan od dokaza da blokada nije postojala, javnosti je na uvid data Odluka o nabavki materijala i opreme od 20. marta 2020. iz koje je vidljivo da se za nabavu 30.000 komada testova za detekciju Cov 2019 odobrava 1.386.600,00 KM (oko 693 hiljada eura), a koji se u Federaciji BiH očekuju već u petak.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Potvrdila je i da su sredstva u Budžeta Federacije BiH za borbu protiv korona virusa osigurana i neupitna.

"O razlozima smjene prethodnog saziva kriznog stožera sada neću polemizirati, za to će doći vrijeme, no javnost mora znati da je Vlada FBiH usvojila sve njegove izvještaje o radu i provedbi mjera na svim razinama", navela je Miličević.

Milićević je pozvala sve predstavnike vlasti, mjerodavnih institucija i liječničke struke u Federaciji BiH da u ovoj teškoj situaciji rade zajedno na dobrobit svih građana i poštuju sve preporuke nadležnih tijela jer je to jedini način da "sačuvamo zdravlje svih nas", saopćeno je iz Ministarstva financija FBiH.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH (F BiH) je u srijedu večer imenovala nove članove Federalnog štaba civilne zaštite. Kako je pojasnio novinarima u Sarajevu, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, novi sastav Federalni štab civilne zaštite je imenovan jer nisu bili zadovoljni radom prethodnog sastava koji je bio glomazan i činila ga je 21 osoba. Novi Krizni štab FBiH broji samo sedam osoba.

Na ovu odluku Vlade Federacije BiH reagovao je Hrvatski narodni sabor BiH (HNS BiH) koji traži hitnu izmjenu Odluke Vlade Federacije BiH kojom je imenovala novi saziv Kriznog štaba Federalne civilne uprave.

Pet stvari koje treba da znate o korona virusu i maskama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

XS
SM
MD
LG