Dostupni linkovi

Julianu Assangeu odbijen zahtjev za oslobađanje uz kauciju


Julian Assange tokom prebacivanja u sud u Westministeru

Osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu koji se nalazi u britanskom zatvoru iz kojeg se bori protiv izručenja Sjedinjenim Državama odbijen je zahtjev za kaucijom. Njegovi advokati su ranije izjavili da bi Assange trebao biti pušten jer je se u zatvoru nalazi pod velikim rizikom da dobije korona virus.

Assange, kojeg američke vlasti potražuju na osnovu 18 tačaka optužnice, uključujući i onu o špijunaži, ukoliko bude osuđen mogao bi u zatvoru provesti decenije.

“Kako stvari stoje danas, globalna pandemija nije osnov za puštanje gospodina Assangea na slobodu”, rekla je sutkinja suda u Westministeru Vanessa Baraitser.

Ona je također rekla da Assangeove ranije aktivnosti pokazuju koliko je on daleko spreman otići kako bi izbjegao proces izručenja, te da postoje jasne osnove da bi, u slučaja puštanja na slobodu uz kauciju, opet pobjegao od zakona.

Julian Assange se 2012. godine sklonio u ambasadu Ekvdora u Londonu u nastojanju da izbjegne izručenje u Švedsku zbog potražnice koja je u međuvremenu ukinuta.

Proveo je sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu koja mu je također dodijelila i ekvadorsko državljanstvo. Nakon što je u aprilu 2019. godine, ekvadorski predsjednik Lenin Moreno na Twitteru objavio da je Ekvador donio ‘suverenu odluku da povuku azil’ britanska policija je uhapsila osnivača WikiLeaksa.

XS
SM
MD
LG