Dostupni linkovi

Sudsko razmatranje zahteva o izručenju Asanža biće nastavljeno 18. maja


Džulijan Asanž (Julian Assange)
Džulijan Asanž (Julian Assange)

Britansko pravosuđe odlučilo je u četvrtak 27. februara da će nastaviti razmatranje zahtjeva o izručenju osnivača WikiLeaksa Džulijana Asanža (Julian Assange) Sjedinjenim Državama 18. maja.

Asanž se trenutno nalazi u londonskom Blemarsh zatvoru.

Ročišta, koja su počela u ponedeljak, završena su dan ranije i nastaviće se 18. maja, saopštio je londonski sud i dodao da će tada razmatranje zahtjeva trajati tri sedmice.

Asanž, koji je bio u sudnici iza stakla, nije sjedio sa svojim timom odbrane te se žalio da ne može da se dogovara sa svojim advokatima kako on želi.

Osnivač Vikiliksa je 11. aprila 2019. izbačen iz ambasade Ekvadora u Londonu u koju se sklonio 2012. godine nakon čega ga je uhapsila britanska policija.

Četrdesedtosmogodišnji Assange uhapšen je na osnovu naloga koji je izdao sud za prekršaje u Westministeru 29. juna 2012. godine kada se Asanž nije pojavio na sudu čime je prekršio uslove kaucije što će ga dovesti do osude na 50 sedmica zatvorske kazne.

Isti dan kada je uhapšen, američko tužilaštvo je javno objavilo optužnicu protiv njega za zavjeru pristupa tajnom vladinom kompjuteru sa bivšom vojnom analitičarkom Chelsea Manning 2010. godine.

Optužnica ga tereti da je pomogao Manning da otkrije lozinku koja se nalazila na kompjuteru američkog Ministarstva odbrane a koji je bio povezan na mrežu koja je vlada koristila za tajne dokumente i komunikaciju.

SAD su zatražile izručenje Asanža koji se suočava sa ukupno 18 tačaka američke optužnice, a ukoliko bude osuđen za špijunažu i i hakiranje prijeti mu višedecenijska kazna zatvora.

XS
SM
MD
LG