Dostupni linkovi

Advokati traže puštanje Assangea zbog korona virusa


Julian Assange u sudnici u januaru 2020
Julian Assange u sudnici u januaru 2020

Advokati osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea u srijedu će zatražiti od britanskog suda da mu odobri kauciju, tvrdeći da mu u zatvoru prijeti opasnost od zaraze korona virusom.

Kampanja "Ne izručite Assangea", koju podupire WikiLeaks, objavila je da će pravnici upozoriti sud da bi britanski zatvori mogli postati "epicentri za širenje COVID-19 zbog prenapučenosti i sklonosti virusa da se širi u zatvorenim sredinama".

Massimo Moratti, zamjenik direktora istraživanja u evropskom uredu Amnesty Internationala, rekao je da sud "mora pomno razmotriti" tvrdnje Assangeovih advokata.

"Za osobe s hroničnim bolestima i starije trebaju se odmah razmotriti alternative pritvoru, ako ne predstavljaju prijetnju sebi ili društvu. Trebala bi postojati pretpostavka puštanja na slobodu za optužene koji čekaju suđenje," rekao je Moratti, prenosi Dpa.

Kraljevski sud u Londonu Woolwich odgodio je 27. februara razmatranje američkog zahtjeva za izručenje Assangea, nakon što su četiri dana bili usredotočeni na to jesu li njegovi navodni zločini politički ili ne.

Ročište bi se trebalo nastaviti 18. maja, ali moglo bi biti odgođeno zbog pandemije korona virusa.

Američko ministarstvo pravosuđa saopćilo je kako je australskog državljanina Assangea (48) optužilo da se udružio s bivšim američkim analitičkim vojno-obavještajnim analitičarom Chelsea Manningom kako bi protuzakonito objavio američku tajnu dokumentaciju 2010. godine.

Assangeovi advokati tvrde da njegovo izručenje treba blokirati prema britanskom zakonu, jer ga Washington progoni zbog "političkih razloga".

XS
SM
MD
LG