Dostupni linkovi

Stanovnici Opštine Tuzi kraj Podgorice 'u bezuslovnoj izolaciji'


Policija kontroliše ulazak i izlazak iz opštine Tuzi, nakon uvođenja zabrane kretanja za cijelu opštinu
Policija kontroliše ulazak i izlazak iz opštine Tuzi, nakon uvođenja zabrane kretanja za cijelu opštinu

Kompletno stanovništvo Opštine Tuzi kraj Podgorice dobilo je nalog najviših državnih i opštinskih vlasti, kao i zdravstvenih institucija da se izoluje u svoje stambene prostore.

Stanovništvo Tuzi treba da ostane u svojim domovima, bezuslovno, poručeno je iz Nacionalnog koordinacinog tijela za zarazne bolesti.

Ključni razlog za ovakvu odluku je što je od 18 novozaraženih korona virusom, 15 iz Opštine Tuzi.

"Građani Tuzi i širom Crne Gore uvijek su bili i mudri i kadri, da istrpe i da prežive, a posebno kada je bivalo teško i kad je bilo najteže. Ovo je bitka koju noćas počinjemo. Moramo je pobijediti za dobro građana Tuzi i za dobro svih građana Crne Gore", poručio je potpredsjednik Vlade Milutin Simović na pres-konferenciji.

Predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj je poručio da od večeras (24. mart) počinje bitka da se sačuva Opština, da se sačuva Malesija i građani cijele Crne Gore.

"Najvažnije treba da shvatite da uz besu svi u svoje kuće, svi u izolaciju, možemo da spriječimo širenje virusa, da sačuvamo mlade i stare ljude. Imamo podršku države koji su sa građanima Tuzi", rekao je Nik Đeljošaj.

Javnosti se obratio i dr Jevto Eraković, načelnik Kliničkog centra Crne Gore, koji je saopštio da od večeras (24. mart) traje jedan od možda najtežih istorijskih trenutaka za Tuzi.

"To mogu da potvrdim sa medicinskog aspekta, a to je trenutak kada se vreba jedna užasna epidemija da nastupi u vašim krajevima. Zbog toga od večeras svaki građanin Tuzi mora da ostane kod kuće. Mora da ostane ako misli na porodicu, potomstvo, komšije prijatelje i rođake", rekao je Eraković.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša je saopštio da je situacija jako opasna.

"Radi se o jako infektivnom virusu koji se jako lako širi i može da inficira veliki broj ljudi", rekao je Mugoša, iznoseći podatke o poraznim posljedicama eventualnog širenja virusa.

"Molim da zavlada razum, da stanovništvo ostane kod kuća, da ne izlazi, da oni koji imaju bilo kakve simptome poput prehlade da se izdvoje u posebne sobe", rekao je dr Mugoša, obraćajući se građanima Tuzi i najavljujući da će medicinske ekipe u srijedu (25. mart) istraživanje šire epidemije u Tuzima.

Glavni grad Podgorica će interventno pomoći prijateljsku i susjednu Opštinu Tuzi sa 50.000 eura u cilju suzbijanja korona virusa na ovom području.

U Crnoj Gori je ukupno 47 zaraženih novim korona virusom. U odnosu na 23. mart, 20 je više zaraženih, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

XS
SM
MD
LG