Dostupni linkovi

Pooštravanje mjera u Crnoj Gori


Vojnik ispred karantina u Podgorici, 20. mart
Vojnik ispred karantina u Podgorici, 20. mart

Putnički međunarodni saobraćaj biće obustavljen, a najviše dvije osobe moći će da borave zajedno na javnim mjestima, odlučilo je u Crnoj Gori Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti, koje je 24. marta donijelo više odluka sa ciljem sprečavanja daljeg širenja korona virusa i zaštite života i zdravlja građana.

Obustavlja se putnički međunarodni saobraćaj, osim najavljenog dolaska crnogorskih državljana, posredstvom diplomatsko-konzularnih predstavništava, Operativnom štabu Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, uz obavezan smještaj u karantin, u skladu sa rješenjem zdravstveno-sanitarne inspekcije.

Zabranjuje se putnički međugradski saobraćaj, osim za putnička motorna vozila kojima se vrše djelatnosti bitne za promet roba, snabdijevanje i dostavu lijekova, hitnu medicinsku pomoć, komunalne djelatnosti, snabdijevanje gorivom i električnom energijom, prevoz zaposlenih, prevoz lica koja su boravila van mjesta boravka, odnosno prebivališta, radi povratka u to mjesto.

"Zabrana prisustva i zadržavanja više od dvije osobe zajedno na otvorenom javnom mjestu (trotoari, trgovi, ulice, parkovi, šetališta, plaže), osim za one osobe koje obavljaju svoje redovne radne zadatke", jedna je od novih mjera.

Takođe, mogućnost izabranog doktora da, na zahtjev zaposlenog, privremenu spriječenost za rad do 30 dana (koju je utvrdio izabrani tim ili izabrani doktor) i privremenu spriječenost za rad duže od 30 dana (koju je utvrdila nadležna ljekarska komisija) produži do 30. aprila 2020. godine.

Uvodi se obaveza pravnih i fizičkih lica koja obavljaju građevinske radove da organizuju rad na način koji obezbjeđuje poštovanje epidemioloških mjera, posebno poštujući socijalnu distancu između zaposlenih i drugih mjera zaštite i zdravlja na radu.

Propisuje se i obaveza apoteka, objekata u kojima se obavlja trgovina hranom, pićem i sredstvima za higijenu, specijalizovanih objekata za prodaju opreme za bebe, građevinskih proizvoda, sredstava za zaštitu i prihranu bilja i sadnog materijala, proizvoda za ishranu i liječenje životinja, poljoprivrednih mašina i pogrebne opreme da radno vrijeme organizuju u periodu od 8 do 18 časova, osim dostave na adresu kupca, koja se može vršiti u radno vrijeme, koje trgovac istakne, u skladu sa propisima.

Jedna od novih mjera je i obaveza vlasnika, odnosno korisnika kioska u kojima se prodaje štampa da radno vrijeme organizuju u periodu od 7 do 15 časova, u dvije smjene od po četiri časa, po zaposlenom.

"Uvodi se i obaveza nadležnih organa koji vrše kontrolu i regulisanje saobraćaja na putevima da saobraćajne dozvole kojima je istekao rok važenja smatraju važećim, ako vozač uz dozvolu posjeduje važeću polisu osiguranja i dokaz o izvršenom tehničkom pregledu vozila", saopšteno je iz NKT.

TV nastava u Crnoj Gori: 'Uči doma'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:34 0:00

Uvodi se i obaveza državnih organa, organa državne uprave, organa lokalne samouprave i lokalne uprave, privrednih društava, javnih ustanova i drugih pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica da dozvole za stalni boravak, dozvole za privremeni boravak i dozvole za privremeni boravak i rad stranaca, a kojima je istekao rok važenja, po osnovu kojih ostvaruju pred tim organima neko svoje pravo ili izvršavaju obavezu, smatraju važećim.

"Obustava naplate takse (u iznosu od 2 eura) za građane koji su izdavanje izvoda iz registra rođenih i uvjerenja iz registra crnogorskih državljana naručili preko portala www.dokumenta.me", jedna je od novim mjera.

Na sjednici je zaključeno da je neophodan pojačan inspekcijski nadzor te je stoga upućen poziv nadležnim inspekcijama da dodatno pojačaju pažnju na poštovanje svih dosadašnjih mjera, a posebno onih koji se odnose na socijalnu distancu i mjere dezinfekcije.

COVID-19 ispraznio ulice i trgove jugoistočne Evrope
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00

XS
SM
MD
LG