Dostupni linkovi

U Crnoj Gori 18 novih slučajeva zaraženih korona virusom


Infektivna klinika u Podgorici
Infektivna klinika u Podgorici

U Crnoj Gori registrovano je 18 novih slučajeva zaraženih virusom korona, čime je broj oboljelih porastao na 47, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje.

Kako je saopšteno iz te zdravstvene ustanove, ukupno su testirane 34 osobe.

Pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom u Crnoj Gori se nalazi 5.972 osoba.

“Institut pomno prati razvoj epidemiološke situacije o čemu će u narednom periodu redovno obavještavati javnost”, kaže se u saopštenju.

Institut za javno zdravlje Crne Gore očekuje otkrivanje novih slučajeva zaraženih koronavirusom, kako iz kontakata koje su dosadašnji slučajevi ostvarili, tako i otkrivanje novih kontakata među putnicima u međunarodnom saobraćaju koji su se u prethodnom periodu vratili u Crnu Goru, rekao je epidemiolog Senad Begić.

Kako je rekao nezahvalno je i nemoguće predviđati kretanje obolijevanja, „jer se suočavamo sa jako nezgodnim protivnikom“.

„Udio asimptomatskih osoba koje mogu širiti bolest dalje, odnosno osoba koje imaju jako blage i i nespecifične simptome, je takav da oni imaju mnogo veliki uticaj u širenju infekcije, što opravdava sve mjere koje smo, na vrijeme i jako rano počeli“, kazao je Begić.

Begić je kazao da su trenutno slučajevi obolijevanja registrovani u Podgorici, Ulcinju, Baru, Budvi i Herceg Novom.

On je pojasnio da nema pošteđenih i zaštićenih.

„Svi smo u podjednakoj opasnosti i sva mjesta, uključujući i ona najmanja, imaju teoretsku vjerovatnoću da sjutra i kod njih bude otkriven slučaj novog koronavirusa“, dodao je Begić, poručujući da se porast broja zaraženih može očekivatri iz više razloga.

„Prvo i osnovno je činjenica da smo identifikovali veliki broj kontakata koji se prate i koji se redovno uzorkuju i samim tim postoji vjerovatnoća da oni u jednom trenutku budu pozitivni, s obzirom na to da imamo podatak da su bili u kontaktu sa oboljelom osobom“, rekao je Begić.

Kada je riječ o uvođenju vanrednog stanja, istakao je da je Institut za javno zdravlje zadužen za predlaganje i praćenje javno-zdravstvenih mjera koje za cilj imaju da suzbiju dalje širenje i da preveniraju obolijevanje.

''Napore državnih organa i zdravstvenog sistema treba pojačati kako bi država bila blagovremeno spremna na neminovno dalje širenje zaraze i u Crnoj Gori, prevashodno obezbjeđivanjem dovoljnog broja kapaciteta za liječenje u zdravstvenim ustanovama i opskrbom nužnom medicinskom opremom'', poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Đukanović se u utorak sastao sa predsjednikom i članovima Nacionanog koordinacionog tijela za zarezne bolesti i poručio da će se lično angažovati da se obezbijedi nedostajuća zaštitna oprema i medicinski materijal.

On je sugerisao sprovođenje aktivnosti pravovremenog testiranja, čime bi se dodatno zaštitilo zdravlje građana i ublažilo širenje epidemije.

XS
SM
MD
LG