Dostupni linkovi

EU poručila Tačiju da specijalni predstavnik još nije imenovan


Zvaničnici Evropske unije (EU) su negirali da je EU imenovala Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika, kako je saopštio kosovski predsednik Hašim Tači (Hashim Thaci).

"Iznenađen sam da vidim tako pogrešnu i faktički netačnu izjavu. Postupci unutar EU su u toku. Odluka nije doneta. Niko nije imenovan", reagovao je na Twitteru Peter Stano, portparol šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja (Jospeh Borell). Stano je naglasio da će EU zvanično da objavi odluku, kada budu završene procedure i kada odluka bude zvanična.

Predsednik Kosova Hašim Tači je u petak uveče preko socijalnih mreža čestitao Miroslavu Lajčaku imenovanje za specijalnog predstavnika EU, ali je uporozio "njegova misija neće uspeti".

Podsetimo, zemlje članice EU su ranije ove nedelje, postigle političku saglasnost da odlazeći ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak bude imenovan za specijalnog predstavnika EU za dijalog između Srbije i Kosova, ali odluka o njegovom imenovanju još nije formalno doneta.

Njegovo formalno imenovanje sada zavisi od nastalih okolnosti oko pandemije korona virusa u svetu.

Naime, Miroslav Lajčak je trebao da bude imenovan na narednom sastanku ministara inostranih poslova EU, koji je bio planiran za 23. mart. Međutim, nastala situacija i napori u suzbijanju korona virusa mogu uticati na procedure kako će zemlje članice EU glasati o Lajčakovom imenovanju, kao i na moguće odlaganje tog glasanja.

XS
SM
MD
LG