Dostupni linkovi

Četvoro zaraženih u Konjicu


Trijažni šator u Konjicu u Bosni i Hercegovini
Trijažni šator u Konjicu u Bosni i Hercegovini

U Konjicu je već nekoliko dana u funkciji trijažni šator kroz koji prolaze svi pacijetni koji trebaju obaviti neku od zdravstvenih usluga u Općoj bolnici Konjic.

Pregled pacijenta u trijažnom centru u Konjicu
Pregled pacijenta u trijažnom centru u Konjicu

Time se smanjuje mogućnost da osobe koje su možda zaraženi korona virusom dođu u kontakt sa ostalim pacijentima i medicinskim osobljem.

Zaraženi radnici u kompaniji Igman

U Konjicu su potvrđena 4 slučaja zaraze novim koronovirusom COVID-19, a jedan od njih je direktor privrednog društva Igman dd.

"Testiranje osoba koje su prema procjeni (a na osnovu prethodno dostavljenog upitnika) epidemiološke službe bile najpodložnije za prenos virusa, urađeno je za 4 lica u srijedu 18.3.2020. Rezultati testova koji su nam jutros (19.3.2020.) dostavljeni potvrdili su prisustvo virusa COVID-19 kod sve četiri osobe. Riječ je o direktoru kompanije „Igman“ d.d. Konjic i tri osobe koje nisu uposlenici „Igmana“ a bile su u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom”, navodi se u saopštenju iz ove kompanije.

Dodaju da su trenutno u kompaniji na stanju mjere u skladu s protokolima nadležne epidemiološke službe i kriznih štabova, te da se čekaju dalje upute a o eventualnim posebnim mjerama.

“Odmah po saznanju da je jedan od gostiju iz Srbije koji je nazočio proslavi jubileja 70 godina kompanije „Igman“ 11.3.2020. u Konjicu, pozitivan na COVID-19, obavijestili smo nadležnu epidemiološku službu i ponašali se prema dobijenim uputama. Simptome koji upućuju na koronavirus niko od osoba koje su imale bliski kontakt s gostom iz Srbije nije imao", piše u saopštenju te kompanije.

Navode i da je Uprava u kratkom vremenskom roku mogla pripremiti mjere koje se odnose na spremnost za organizaciju rada sa skraćenim vremenom u dvije smjene, internim kanalima obavijestiti uposlenike o mogućem kliconoši i preporukama epidemiološke službe, obavijestiti zvanice i osoblje sa događaja, te organizirati nabavku veće količine zaštitnih maski i sredstava za dezinfekciju.

“S obzirom na mnogobrojne upite zašto skup nije bio otkazan, dužni smo obavijestiti javnost da je naredba o zabrani održavanja javnih skupova na području Federacije BiH donesena šest dana poslije, dakle 17.3.2020. Skup u organizaciji kompanije „Igman“ d.d. Konjic od 11.marta održan je u skladu s mjerama koje su tada bile na snazi”, dodaje se u saopštenju.

Kolektiv "Igmana" ima 1255 zaposlenih, a redovne poslovne aktivnosti odvijaju na više od 16.000m2 proizvodnog i pomoćnog prostora na dvije lokacije

XS
SM
MD
LG