Dostupni linkovi

Mostarski slučajevi korona virusa u vezi sa prvozaraženim


Izjave novinarima u Klinici u Mostaru
Izjave novinarima u Klinici u Mostaru

U Mostaru su u srijedu (18. marta) potvrđena tri slučaja korona virusa u Mostaru, saopšteno je na vanrednoj konferenciji za medije Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru.

Sve tri zaražene osobe dovode se u vezu sa slučajem koji je potvrđen u utorak, a riječ je o pacijentu koji je primljen u Sveučilišnu kliničku bolnicu (SKB) u Mostaru, na Odjel za plućne bolesti.

"Trenutno je stanje da imamo tri pozitivna pacijenta. Sva tri su povezana sa prvim pacijentom, koji je došao i završio na plućnom odjelu. Pacijent je trenutno u izolacijskom bloku Klinike za infektivne bolesti, stabilno je, ima obostranu upalu pluća. Dakle, za sada, bez zahtjeva za potpornom ventilacijom. Dakle, moglo bi se reći srednje teška klinička slika COVID-a", rekao je Juruica Arapović, specijalista infektologije sa Klinike za infektivne bolesti SKB-a Mostar.

On je objasnio da je druga oboljela osoba supruga prvooboljelog, koja je očekivano bila pozitivna, s obzirom na to da žive u istoj kući.

"Sin njegov je juče bio negativan, međutim, danas ponavljamo opet testove i to je već u testiranju, u referentnom centru u Sarajevu", dodao je Arapović.

On je rekao i da je treća zaražena osoba jedna porodilja, koja radi u firmi "pacijenta broj 1". Svi pacijenti koji su bili u njenom okruženju su u samoizolaciji, naveo je Arapović, a postupak testiranja djeteta je takođe u tijeku.

Prema njegovim riječima, u samoizolaciju je poslano osam ljudi, medicinskih radnika, koji su imali kontakt sa zaraženom osobom. Svi su imali zaštitine rukavice i maske, ali su poslani "za svaki slučaj" i dodao da ljekara u SKB-u za borbu sa korona virusom ima dovoljno.

Inače, u Bosni i Hercegovini je u srijedu do popodneva registrovano 38 slučajeva zaraze korona virusom.

U Republici Srpskoj (RS) virus je potvrđen u srijedu kod još dvije osobe, čime je ukupan broj pozitivnih u tom bh. entitetu povećan na 29, a ostali su zaraženi u nekoliko gradova u BiH. Sedamnaestog marta je registrovan prvi slučaj zaraze u Mostaru.

Trenutno je u RS-u pod zdravstvenim nadzorom 6.180 osoba koje su doputovala iz područja zahvaćenih virusom SARS-CoV-2, a iz tog nadzora izašlo je ukupno 235 osoba.

XS
SM
MD
LG