Dostupni linkovi

RS zabranjuje javna okupljanja i rad ugostiteljskih objekata


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Štab za vanredne situacije u Republici Srpskoj donio je zaključak na današnjem zasijedanju kojim se na teritoriji Republike Srpske do 30. marta zabranjuju sva javna okupljanja, rad u ugostiteljskim objektima svih kategorija, rad trgovinama osim trgovina prehrane i roba široke potrošnje, apoteka i poljoprivrednih apoteka.

“Do 30. marta zabranjuje se rad svadbenim salonima, rad fitnes centrima /fitnes, bodi-bilding klubovima i slučnim oblicima organizovanja/, rad bazenima, velnes i spa centrima zasebno i u sklopu hotelskog smještaja, rad dječijim igraonicama, pijacama, privatnim stomatološkim ambulantama, rad priređivača igara na sreću, sportskih organizacija i škola sporta, te treninga i organizovanja takmičenja za sportiste svih kategorija", navodi se u saopštenju iz Vlade Republike Srpske.

Takođe, ograničava se rad u trgovačkim centrima od 7.00 do 18.00 časova, gdje mogu raditi samo trgovine prehrane/robe široke potrošnje, apoteke i poljoprivrene apoteke ako se nalaze u tržnom centru, trgovine prehrane/robe široke potrošnje, trgovine stočne hrane i trgovine na veliko od 7.00 do 18.00 časova, dragstorima i subjektima koji obavljaju djelatnost proizvodnje hljeba, peciva, svježe tjestenine i kolača /isključivo u pogledu prodaje njihovih proizvoda/ od 7.00 do 22.00 časova.

U saopštenju se dodaje da rad treba organizovati uz preduzimanje mjera kao što su ograničavanje broja ljudi koji istovremeno borave u zatvorenom prodajnom prostoru.

Prpeoručuje se da se na ulazu reguliše broj osoba koje se puštaju unutra, organizovati razmak između kupaca od najmanje jednog metra.

U zatvorenom prodajnom prostoru potrebno je omogućiti brz protok kupaca, brz izlazak iz objekata i mjere dezinfekcije i pojačane higijene.

Javnim kuhinjama dozvoljen je rad preko šaltera, bez usluživanja/posluživanja u objektima, dostava životnih namirnica je dozvoljena od 7.00 do 18.00 časova za one subjekte koji su registrovani za obavljanje te djelatnosti uz maksimalne mjere higijene i sigurnosti koje će kontrolisati kontrolni organi.

Zaključak o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona /Kovid 19/ donesen je, kako se navodi, s ciljem sprovođenja vanrednih mjera za sprečavanje i suzbijanje zaraznih bolesti, te zaštite i spasavanja stanovništva koji stupa na snagu danom donošenja.

XS
SM
MD
LG