Dostupni linkovi

Kazna za lažne vijesti o korona virusu u RS


Dezinfekcija ulica zbog korona virusa
Dezinfekcija ulica zbog korona virusa

Vlada Republike Srpske (RS) na sjednici u četvrtak donijela je odluku o kažnjavanju onih koji objavljuju lažne vijesti i izazivaju paniku zbog korona virusa.

Prema ovoj odluci za vrijeme trajanja vanredne situacije zabranjuje se iznošenje lažnih vijesti i tvrđenja kojima se izaziva panika i teže narušava javni red i mir ili onemogućava provođenje mjera institucija koja vrše javna ovlaštenja.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je da se to odnosi na prenošenje lažnih vijesti putem sredstava javnog informisanja i društvenih mreža, jer, kako je rekao, takve lažne informacije mogu izazvati ozbiljne posljedice.

Za one za koja se utvrdi da šire lažne vijesti i siju paniku, prema riječima Lukača, predviđene su novčane kazne od 1.000 do 3.000 KM za fizičko lice,od 3.000 do 9.000 za pravna lica odnosno 1.000 do 3.000 KM za odgovorna lica u pravnom licu.

Odluka stupa na snagu odmah tako da će policija RS već početi da provodi mjere, kazao je Lukač, naglasivši da se "oni koji šire lažne vijesti preko društvenih mreža ne mogu sakriti. Policija će lica koja šire lažne vijesti saslušati i utvrditi da li im je bila namjera da izazivaju paniku.

XS
SM
MD
LG