Dostupni linkovi

SZO: Srbija preduzela niz mera, odluka o školama jedna od njih


Logo SZO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO), odeljenje za Evropu, ocenilo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su vlasti u Srbiji “nakon razmatranja trenutnih epidemioloških podataka” procenili da nije vreme za zatvaranje škola u toj zemlji.

„U ovoj fazi, nakon razmatranja trenutnih epidemioloških podataka, vlasti su zaključile da još nije došlo vreme za zatvaranje škola. To se, međutim, može promeniti kako se bude menjala epidemiološka situacija“, stoji u odgovoru portarola Svetske zdravstvene organizacije, koji je RSE prosledila putem mejla savetnica za komunikacije Stefani Brikmans (Stephanie Brickmans).

„Koliko nam je poznato vlasti u Srbiji pažljivo analiziraju niz mera u vezi sa COVID-19, a zatvaranje škola je jedna od njih. Zastvaranje škola je agresivna mera koja onemogućava obrazovanje dece, što je njihovo osnovno pravo. Zbog tog razloga moraju postojati čvrsti razlozi za zatvaranje“, navodi se odgovoru Svetske zdravstvene organizacije koja je pre dva dana, 11. marta proglasila globalnu pandemiju korona virusa.

Prethodno, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da obrazovne institucije u Srbiji ostaju otvorene jer je to „stav struke“.

"Ja sam iznela predlog da se obustavi nastava i mislim da to treba da uradimo, ali je stav struke uniforman - da nema nikakvog stručnog opravdanja i stručne osnove da još uvek zatvaramo škole, vrtiće i fakultete", rekla je Brnabić na današnjo (13. mart) konferenciji za novinare u Vladi Srbije u Beogradu.

U Srbiji je do ovog trenutka evidentirana 35 osoba zaražena korona virusom, od kog je od njegovog pojavljivanja širom sveta umrlo više od četiri i po hiljade ljudi.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

XS
SM
MD
LG