Dostupni linkovi

Podignuta optužnica protiv Armena Dželke zbog sumnje da se borio u IDIL-u


Armen Dželko (desno) u sudnici Suda BiH, fotoarhiv
Armen Dželko (desno) u sudnici Suda BiH, fotoarhiv

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu protiv Armena Dželke, koji se tereti da je bio pripadnik militantne organizacije tvz. Islamske države (IDIL), odnosno ta kaznena djela organiziranja terorističke grupe iz članka 202d. i kazneno djelo terorizma i članka 201. Kaznenog zakona BiH.

Dželko Armen, zv. "Abdullah" i "Ike", rođen 1990. godine u Sarajevu, nalazi se u pritvoru od 19. decembra kada je zajedno s još 24 državljana BiH deportiran iz Sirije.

"Optuženi se tereti da je početkom 2013. godine, preko teritorije Turske, otišao na područje Sirije, sa namjerom da se priključi strukturama tzv. ISIL-a, koji je od strane Vijeća sigurnosti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom, te se dolaskom na područje Sirije priključio ovim oružanim formacijama i sudjelovao u napadima i terorističkim aktivnostima, koje su se sastojale od oružanih akcija, napada na stanovništvo, ubijanja, protupravnih zatvaranja, uzimanja talaca i drugih nezakonitih radnji", saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Optuženi je kao pripadnik tzv. IDIL-a više puta ranjavan, a nakon poraza i sloma ove terorističke organizacije, optuženi se u martu ili februaru 2019. godine, nakon poraza u gradu Baguzu, predao snagama antiterorističke koalicije.

"Tužiteljstvo BiH će krivnju optuženog dokazivati pozivanjem 18 svjedoka i stručnih vještaka, te prilaganjem većeg broja materijalnih dokaza", navedeno je u saopćenju.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

U decembru je osim Dželke u BiH vraćeno još šest muškaraca za koje se sumnja da su se borili u redovima militantne organizacije tzv. Islamske države.

Riječ je o: Jasminu Keseroviću, Muharemu Duniću, Senadu Kasupoviću, Emiru Ališiću, Hamzi Labidiju i Milaremu Berbiću, koji su u pritovoru i za koje se očekuje podizanje optužnica.

Neki od njih smatraju se posljednjim militantima IDIL-a s obzirom na to da su u redovima ove organizacije ostali do samoga kraja.

U BiH je 19. decembra vraćeno još šest žena i 12 djece, od čega jedno dijete bez roditelja. Svi su smješteni u porodične domove, nakon kratkog boravka u dijelu azilantskog centra.

Prema podacima do kojih je Radio Slobodna Evropa došao, u Siriji je u zatvorima kampovima ostalo 82 bh. državljana, od čega najveći broj djece. Nepoznati su detalji o tome hoće li, kad i kako biti vraćeni preostali bh. državljani iz Sirije.

XS
SM
MD
LG