Dostupni linkovi

Četiri nova slučaja korona virusa u RS-u


Analiza u laboratoriji, ilustrativna fotografija
Analiza u laboratoriji, ilustrativna fotografija

U Banjaluci su otkrivena četiri nova slučaja korona virusa. Riječ je o osobama koje su bile u inostranstvu i u kontaktu sa zaraženim osobama, precizirao je Alen Šeranić, ministar zdravlja u Vladi Republike Srpske (RS) na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je objasnio da su se osobe same javile po dolasku iz inostranstva u zdravstvene ustanove gdje je i utvrđeno da su pozitivni na korona virus.

"Riječ je o osobama srednjih godina i mlađoj ženi koji su u kućnoj izolaciji, dakle nisu u Kliničkom centru BL i budući da su dobrog općeg zdravlja nisu životno ugroženi", kazao je Šeranić.

Ranije je objavljeno da je u Univerzitetsko-kliničkom centru u izolaciji pet osoba, od kojih se još za dvije čekaju nalazi. Nadzor završen 122 osobe, gdje se pokazalo da nisu pozitivni. Pod prismotrom je 376 osoba.

Ministar kaže da su procedure redovne, a praćenje pacijenata za sada dobro organizovano.

On je podsjetio da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je pandemiju i u skladu s tim preporuke WTO se moraju poštovati.

"Ono što je vrlo važno je da sve aktivnosti i mjere koje donosim, radimo to kako bi spriječili pritisak na bolnice koje, ako bude masovno, neće moći odgovoriti na ove izazove", kazao je ministar.

Ministar je zatražio da se mikrobiološke analize ne rade u privatnim zdravstvenim ustanovama, jer smatra da nalazi neće biti validni.

Takođe je rekao da sve mjere koje su do sada uvedene su preventivne.

"Situacija se rapidno mijenja i moramo biti spremni i na striktnije mjere koje se moraju provoditi", poručio je Šeranić.

XS
SM
MD
LG